Italský deník: Hokej bude pro Italy komentovat i Pavel Nedvěd

Zimní olympijské hry v Turíně jsou příležitostí pro popularizaci řady zimních sportů. V Itálii je národním sportem fotbal. O hokeji tady téměř nikdo nic neví. Italská televize RAI proto na hokejové zápasy vybrala zajímavé komentátory. Jak zjistila redaktorka Radiožurnálu Hana Hikelová, dnešní utkání Italů s Kanadou komentuje v těchto chvílích přímo na stadionu trenér fotbalistů Juventusu Fabio Capello.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokej

Hokej | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník: Hokej bude pro Italy komentovat i Pavel Nedvěd

Zápas České republiky s Německem bude ze stadionu Palasport spolukomentovat fotbalista Pavel Nedvěd: "Čau Pavle, čau, takže, jediná věc, kterou musíme dořešit.. Pošleme ti auto na Juventus, pak tě doprovodíme do Lingotta, kde si musíš vyřídit akreditaci.

Přicházím do studia italské televize RAI v centru Turína právě ve chvíli, kdy hlavní komentátor dnešního hokejového utkání Stefano Bazzotto domlouvá s Nedvědem poslední podrobnosti: "Podívej se.. víš, že zápas začíná v pět, je důležité abys byl pět minut před pátou na stadionu," pokračuje Stefano a po chvíli jsou domluveni. "Ve tři čtvrtě na čtyři, dobře, vyzvedneme tě doma, perfektní Pavle, uvidíme se později."

Přecházíme do kanceláří, kde u desítek počítačů a velkoplošných obrazovek režiséři koordinují vysílání. Šéf sportovní redakce Eugenio de Paoli si jen odškrtává, že s Nedvědem je všechno v pořádku domluvené: "Pavel je obrovský fanoušek hokeje. Samozřejmě s ním máme dobré vztahy jako s fotbalistou Juventusu. Při jednom z rozhovorů jsme náhodou mluvili o hokeji a tenkrát sám Pavel navrhl, že by nám při olympiádě pomohl. Víme, že je jedním z největších expertů na hokej v Itálii."

Dodává Eugenio de Paoli a prozrazuje, že za posledních deset dnů strávili přípravami několik hodin. Pavel Nedvěd má podle něj skvělé informace o českém týmu, kamarádí s Jaromírem Jágrem, takže má zprávy z první ruky. De Paoli věří, že dnešní zápas bez problémů vyhrajeme a tento zápas by mohl mít v italské televizi velkou sledovanost.

"Je to tady pro nás hodně složité. RAI se rozhodla, že při olympiádě vyblokuje program RAI 2, takže 24 hodin vysíláme jenom olympiádu. Je hodně těžké vybrat a rozhodnout, co odvysíláme v přímém přenosu. Ale váš dnešní hokejový zápas vysíláme celý. Zatím nám všechno vychází."

Naráží de Paoli na spory, které měli kvůli zařazení curlingu. Většina sportovních redaktorů totiž tvrdila, že nemá smysl vysílat ho v přímém přenosu. Už v pondělí večer se ale nestačili divit

"Když jsme dávali dohromady program, dělali jsme výzkum a nikdo v Itálii netušil, co je to curling. Pak jsme ho na zkoušku v pondělí večer nasadili. Bylo to hodně riskantní - přece jen to byl ještě začátek olympiády. Nakonec z toho byl rekord večerní sledovanosti, dívali se na to víc než 4 miliony 600 tisíc lidí. Proto věřím tomu, že i hokej má dobrou perspektivu."

Se zájmem Italů o olympiádu je Eugenio de Paoli zatím spokojen. Italové totiž sledují hry od rána do večera. Jen dnešní italské noviny upozorňují na to, že v italských továrnách se teď moc nepracuje.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme