Italský deník o novém národním hrdinovi Italů

Italové mají nového národního hrdinu. Je jím překvapivě rychlobruslař Enrico Fabris. Na turínské dráze Oválu Lingotto večer získal třetí olympijskou medaili a je tak nejúspěšnějším domácím sportovcem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Enrico Fabris

Enrico Fabris | Zdroj: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník o novém národním hrdinovi Italů

Miláčkem italského publika a hlavní hvězdou reprezentace byl před olympijskými hrami sjezdař Giorgio Rocca. Jméno rychlobruslaře Fabrise Italové ani moc neznali. Hned první den olympiády, v sobotu 11. února, ale tento čtyřiadvacetiletý závodník všechny překvapil. V závodě na 5000 metrů získal bronz. První medaili pro Itálii na této olympiádě a hlavně historicky první cenný kov v rychlobruslení.

Ani v tu chvíli ale nikdo nevěřil tomu, že právě Enrico Fabris bude asi nejúspěšnějším olympionikem. O pět dnů později ale už Itálie slavila zlato v rychlobruslařském stíhacím závodu družstev. A hlavní oporou byl opět Enrico Fabris. Další zlato získal po večerním triumfu v závodě na 1500 metrů.

"Nemám k tomu závodu slov. Dal jsem do toho všechno a mám pocit, že teď žiju ve snu, který snad nikdy neskončí. Ten začátek závodu se mi vůbec nepovedl, jako skoro vždycky, ale pak jsem se vzchopil a nohy mě nenechaly ve štychu ani v té poslední zatáčce. Vyšlo to."

Říkal sympatický Enrico Fabris hned po závodě. V tu chvíli už věděl, že je prvním Italem, který na jedné jediné zimní olympiádě získal tři medaile.

"Asi se zapíšu do historie, ale vůbec jsem o tom nepřemýšlel, jel jsem naplno jako vždycky. Vlastně jsem to nebral jako něco speciálního..Až teď mi pomalu dochází, že se mi splnil sen, o kterém sní všichni sportovci."

Pro Italy je teď Enrico Fabris mužem číslo jedna. A v novinách mu dávají přednost i před fotbalovou Ligou mistrů.

"Nevím, snad mi to všechno dojde, až přijedu domů, do hor. A v klidu si to všechno promítnu ve své hlavě znovu. Teď je pro mě těžké mluvit o nějakých pocitech. Největší oslava probíhá v mém srdci. Měl jsem možná výhodu, medaili ode mě čekalo jen pár lidí. Jinak mi nikdo moc nevěřil. Takže jsem nemohl nikoho zklamat. Je to pro mě nepopsatelná satisfakce."

Říkal trojnásobný medailista Fabris. A to ještě může získat medaili v pátečním závodě na 10 tisíc metrů. Oslavy ale dnes nevynechá:

"Mám skoro strach vrátit se do olympijské vesnice. Kamarádi už něco chystají. Slavit se určitě bude, ale už je to pro mě jakoby něco navíc. Já jsme si nejvíc užil momentu hned po závodě, když bylo jasné, že mám zlato a mohl jsem se obejmout s rodinou a kamarády."

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme