Italský deník o olympijských suvenýrech

Prodejci suvenýrů na letošních zimních olympijských hrách určitě neprodělají. Obrovské stany v centru Turína, kde se upomínkové předměty prodávají, jsou od rána do večera plné lidí. Jak zjistila redaktorka Hana Hikelová, figurky oficiálních maskotů Neve a Gliz už ale nekoupíte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maskoti Neve a Gliz

maskoti Neve a Gliz | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník o olympijských suvenýrech

"Neve a Gliz jsou moc populární, nejlépe se prodávali od začátku olympiády. Teď už máme jen trička s jejich vyobrazením," říká mi Marco, který za oficiální prodejní stan suvenýrů zodpovídá. Na ploše 20 krát sto metrů koupíte kromě plyšáků stovky jiných věcí:

"Máme tu skoro všechno se symbolem Torino 2006 - trička, bundy, oblečení pro děti, odznaky, čokolády, prostě všechno. Nejvíc se teď prodávají hrníčky, deky a pak taky trička a čepice s logem Torino 2006."

V minulých dvou týdnech se tu vystřídali turisté snad ze všech zemí světa.

"Hlavně Američané, Japonci, Kanaďané, ale také snad skoro všichni Turíňané a Italové obecně."

Vyjmenovává Marco a ukazuje na Japonce, kteří se právě fotí u repliky jamajského čtyřbobu z filmu Kokosi na sněhu.

"Italové se tady většinou projdou, podívají se, pak koupí nějaké tričko, plyšáka... Zatímco když sem přijde třeba Američan, tak ho zajímá všechno a většinou koupí od všeho něco."

Asi málokdo odejde ze stanu bez nějakého odznaku. Je jich tu na výběr téměř dvě stě. S logy všech sportovních disciplín, se symboly Turína, s vlajkami všech zemí nebo s maskoty olympiády:

"Odznaky jsou na každé olympiádě oblíbené. Vždycky se vydává speciální kolekce. Už tady bylo hodně sběratelů, co koupili od každého jeden. Pak si je tady před stanem vyměňují. Je to pro ně místo, kde se můžou scházet."

Do stanu na jednom z největších turínských náměstí chodí prý i sportovci. Většinou až po závodech. A skoro všichni si odsud na památku odnášení i zlatou čokoládovou medaili. Kateřina Neumannová sem chodit nemusí. Tu pravou jí na náměstí Piazza Castello slavnostně předají krátce po osmé hodině večer.

Užije si skvělé atmosféry, kterou jí na náměstí fanoušci určitě vytvoří. A na krku jí zůstane unikátní zlatá medaile v podobě kruhu.

"Ten prostředek medaile, ten otvor, je pro mě jako srdce. Vím, jaké pocity mají sportovci při přebírání medailí. To se vám opravdu promítne úplně všechno, rodina, země, ze které pocházíte, všechno, co jste sportu obětovali, krásné i ty složitější okamžiky, i porážky. A to všechno v jeden okamžik vidíte uprostřed té medaile," říká bývalá úspěšná italská běžkyně Manuela di Centová.

Jaké pocity bude mít Kateřina Neumannová, se z vysílání Radiožurnálu určitě dozvíte.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme