Italský deník o smutném dni pro Italy

Sestriere vyprodáno. Den Georgie Rocky. Po závodě začne další Olympijská noc. Takové byly titulky ve včerejších italských novinách. V 15 hodin se miláček Italů a favorit slalomu mužů měl postavit na svah v Sestriere a začít dlouho očekávaný závod. Nikdo z Italů nepochyboval o tom, že Itálie získá další medaili. Jenže Giorgio Rocca po 34 sekundách jízdy spadl a závod pro něj skončil. V Sestriere se byla podívat i redaktorka Hana Hikelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Giorgio Rocca

Giorgio Rocca | Foto: Hana Hikelová
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník o smutném dni pro Italy

Krátce po patnácté hodině tribuna s italskými vlajkami pod svahem v Sestriere úplně ztichla. Moderátor italského rádia RAI dokonce nestihl předat slovo komentátorovi do Sestriere a pro Italy slalom mužů skončil. A to se do horského střediska vydali fanoušci z celé Itálie. Sympatického třicetiletého slalomáře chtěl na vlastní oči vidět skoro každý. Giorgio Rocca, který při zahájení Olympiády na stadionu v Turíně skládal slib sportovců, dnešní závod obrečel. O půl čtvrté už ale byl v tak zvané mix zóně, kde na sportovce čekají novináři. A ochotně jednomu po druhém odpovídal na všechny otázky.

"Není mi moc dobře, mohl jsem to zajet podstatně lépe. Byl to na přípravu hodně těžký závod, ale cítil jsem se dobře, byl jsem vyrovnaný. Hodně jsem trénoval. Je to škoda, protože jsem měl na to dnes se startovním číslem 1 ten závod dobře odstartovat. Měla to pro mě být velká výhoda," řekl smutný Rocca Radiožurnálu.

V posledních dvou měsících se přitom stal jakýmsi maskotem olympiády. Organizátoři ho dokonce požádali o pomoc s propagací her, novináři ho sledovali na každém kroku. I kvůli tomu musel minulý týden odjet ze Sestriere a na závod se připravoval mimo dosah médií. I jeho kamarád, bývalý světový šampion, Alberto Tomba oficiálně žádal novináře, ať Roccu nechají chvíli v klidu, aby se mohl koncentrovat.

" Bylo to složité hlavně v tom období před závody. Dnes jsem byl opravdu klidný. Věděl jsem, že to můžu zajet dobře. Zkusil jsem to," doplňuje Rocca a opakuje, že udělal chybu a je to jeho vina.

S novináři mluví až do půl šesté. Možná by si z něj mohli vzít příklad naši hokejisté. U tribuny na něj zatím čekají tři stovky fanoušků a také asi dvacet carabinierů. Přijeli svého bývalého kolegu podpořit a stejně jako on jsou hodně smutní. Rocca je kvůli své povaze v Itálii oblíbený, hlavně se ale Italové těšili na to, že po 14 letech jejich závodníci konečně získají zlato v alpském lyžování. Posledním vítězem olympiády byl v roce 1992 Alberto Tomba. Ostatní závodníci si atmosféru v Sestriere hodně pochvalovali, když ale vypadl Rocca, mysleli si, že pro diváky závod končí:

"Myslel jsem si, že v tu chvíli, kdy Giorgio vypadl, tak Italové odchází, nicméně zůstali," říkal mi náš slalomář Martin Vráblík.

Skvělou atmosféru v Sestiere si pochvalovat i Filip Trejbal. Alespoň při prvním kole. Na druhé kolo už Italů přišlo o dost méně. Tribunu ovládli spíše rakouské vlajky. I přes velké zklamání pro ně ale Giorgio Rocca zůstává obdivuhodným reprezentantem své země. A všichni tvrdí, že to teď určitě odčiní v závodech Světového poháru.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme