Italský deník o zájmu o český hokej

Italským národním sportem je fotbal. A tak zatímco třeba zápas mezi Interem Milán a Juventusem Turín byl už deset dnů dopředu vyprodán, hokej italské fanoušky moc neláká. A to se do Turína sjíždějí největší současné hvězdy z NHL. Jaký je zájem o zápasy českých reprezentantů zjišťovala v Turíně Hana Hikelová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lední hokej

Lední hokej | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník o zájmu o český hokej

A bylo to hodně složité pátrání. Když jsem konečně získala telefonní číslo na oddělení prodeje vstupenek, kde na vás nemluví automat, ale můžete se i na něco zeptat, předávali si mě tam jak horký brambor. Asi 5 minut jsem po větě potřebuji jen vědět, jestli máte ještě vstupenky na utkání českých hokejistů slyšela jediné:

"Počkejte chvilku, prosím," to byla odpověď na mou jednoduchou otázku.

"Poslouchejte, lístky ještě máme, ale nemůžu vám říct kolik. Protože jsou stále v prodeji. Počet prodaných lístků nám pořád roste.."

Přece jen bych ale ráda věděla alespoň přibližně, jak jsou zápasy našich vyprodané. Tak ještě u telefonu chvíli čekám.

"Je ještě asi 20 procent volných lístků na zápas s Německem," odpovídá mi konečně paní na druhé straně telefonní linky. A jak je to s ostatními zápasy základní skupiny, třeba na zápas našich s Finskem nebo Kanadou.

"Průměr volných vstupenek na všechny vaše zápasy je 20 procent. Jak ale ubíhá doba, ten počet samozřejmě klesá, dnes je to ale těch 20 procent."

Říká mi ta samá paní poté, co se šla opět někam přeptat. Organizátoři spoléhají hodně na to, že přijedou fanoušci hokeje z ciziny. Moc Italů totiž tomuto zimnímu sportu nefandí:

"Hokej tady není moc populární. I když, hlavně mezi mladými o něj teď zájem docela stoupá. Pořád je ale jedničkou fotbal, pak basketbal, lyžařské sporty a asi krasobruslení,"

říká mi jeden z Turíňanů a když začnu vyjmenovávat některé naše hokejisty, po vyslovení jmen Jágr a Hašek mě přerušuje:

"Neznám je, slyším ta jména poprvé. Vím, že u vás je hokej populární mnohem víc než u nás."

A hned se mě ptá, kolik českých fanoušků do Turína dojede. Těžko říct, ale určitě dojedou, odpovídám.. Teď už vím, že dnes dorazí asi čtyři stovky hokejových příznivců speciálně vypravenými autobusy. Mají vstupenky na zítřejší zápas s Německem. Největší zájem mají Češi o zápas s Finskem - je jisté, že přijede minimálně tisícovka lidí. V České republice se dají sehnat ještě lístky na semifinále a boj o bronz.

Tady v Turíně ale v předprodeji mají zatím vstupenky na všechny hokejové zápasy olympijského turnaje. I proto se organizátoři hodně snaží v těchto dnech tento sport zpopularizovat. Třeba ve víkendové příloze deníku La Stampa byla pětistránková reportáž s názvem: Česká republika - země, kde se rodí mistři. Kromě jednostránkového textu o Jaromíru Jágrovi, kde samozřejmě připomínali, že před jedenácti lety hrál za italské Bolzano, jsme se mohli dočíst také všechno o fungování mládežnických oddílů v Horácké Slavii Třebíč. Jak napsal místní reportér, rostou tam prý budoucí hvězdy NHL.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme