Italský deník: Pochodeň od Pininfarina dorazila do Turína

Jeden z hlavních symbolů olympijských her, olympijský oheň, už dorazil do Turína. Za přibližně 70 dní dobrovolníci, sportovci a známé osobnosti urazili s olympijskou pochodní 11 tisíc kilometrů po celé Itálii. Turín tak včera večer zažil první olympijské oslavy. Byla u toho i redaktorka Radiožurnálu Hana Hikelová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradiční rituál zapálení ohně v řecké Olympii

Tradiční rituál zapálení ohně v řecké Olympii | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník: Pochodeň od Pininfarina dorazila do Turína

Náměstí u turínské radnice se zaplnilo už před sedmou hodinou večer. A Italové dali najevo, že zimní olympiáda bude skutečně nejen sportovní, ale i kulturní událostí. Hlavní italské hvězdy vystoupí až na dnešním slavnostním zahajovacím ceremoniálu, i večer ale bylo jasné, že velkolepé show plné emocí prostě Italové umějí.

Tohle je moment, kdy musíme slavit, důležitý moment slávy, olympijský oheň se právě blíží k nám. Štafetu převzal velký sportovec, účastník olympiády v Římě v roce 1960, slavný italský atlet, Turíňan Livio Berutti, jeho dvoustovku si všichni pamatujeme. Starosta Turína přebírá pochodeň a zapaluje oheň přímo na náměstí u radnice. Oheň už je tady a olympijské hry můžou začít...Emoce neskrýval na náměstí snad nikdo, na jevišti se vystřídalo více než třicet hostů.

"Běžet s pochodní je emocionální, unikátní zážitek... Je to pochodeň, která se mi moc líbí," byla jediná věta, kterou byl schopný říct nahlas Sergio Pininfarina junior. Rodina Pininfarinů patří k nejslavnějším designérům na světě a právě jim svěřili organizátoři návrh a výrobu pochodně, kterou obdivují snad všichni.

První běžec s olympijským ohněm drží ve druhé ruce olivovou ratolest | Foto: Torino 2006

"Je opravdu hodně moderní, Pininfarina se opět ukázal. Je vynikající designér, je to pro nás čest, že dělá pro Itálii moc věcí a proslavil nás všude. Je to náš poklad, jeho práce se mně osobně líbí moc," svěřila se Natalie de Omega. Pochodeň je dlouhá téměř 80 cm a váží necelé dva kilogramy. Podle Pininfariny má symbolizovat prodlouženou objímající ruku. Zároveň je zatočená stejně jako špička lyže a zúžení na jejím konci je tvarem podobné dalšímu symbolu olympiády, dominantě Turína - nádherné vysoké věži s názvem La Mole Antonelliana. Má lesklý povrch a je vyrobena z hliníku, oceli a dalších kovů. Nezhasne ani při silném větru o rychlosti 120 kilometrů v hodině, ani v nadmořské výšce 5000 metrů.

V devět hodin večer ale starosta Turína Sergio Chiamparino rezolutně oznámil: "Musíme oheň odnést, aby si odpočinul." Ani tuto noc totiž olympijský oheň nestráví venku. Strážci v historických kostýmech ho odnesli do hlavního sálu radnice, kde je i v tuto chvíli.

Až v deset hodin s ním opět vyrazí do ulic Turína. K věži La Molle Antonelliana, kde je Muzeum filmu, přinese pochodeň italská herečka Steffania Rocca. Ztvárnila hlavní roli ve filmu Bestia del cuore, který získal nominaci na Oskara.: "Je to zážitek, ale jsem spokojená. Držet olympijskou pochodeň není jako hrát ve filmu, asi se mi budou hodně třást ruce. Ale film mi dal všechno, takže u muzea budu jako doma."

Madonna di Campiglio | Foto: Torino 2006

Dnes večer bude olympijskou pochodeň vítat 35 tisíc lidí na olympijském stadionu. Kdo bude tím posledním členem štafety - tedy tím desetitisícímprvním, který zapálí oheň nad stadionem - je jako vždycky tajemstvím. I když je hodně pravděpodobné, že to bude buď Stefania Belmondová nebo Alberto Tomba.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme