Italský deník z kláštera kapucínů na hoře Monte dei Cappuccini

Umělci z Turína si vyhráli s nočním osvětlením hlavních historických památek. Po dobu Olympijských her září všechny hlavní ulice, náměstí, kostely i věž La Mole Antonelliana. Dominantou Turína se ale v noci stává tak zvaná Hora kapucínů. Vypravila se na ni redaktorka Hana Hikelová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádvoří kapucínského kláštera na hoře Monte dei Cappuccini

Nádvoří kapucínského kláštera na hoře Monte dei Cappuccini | Foto: Hana Hikelová
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník z kláštera kapucínů na hoře Monte dei Cappuccini

Stovky lidí chodí večer k břehu řeky Pád, odkud je nádherně vidět modře osvětlený kostel a klášter kapucínů na hoře Monte dei Cappuccini. 284 metrů nad městem už po staletí najdete jeden z hlavních symbolů Turína. Když slyšíte název Monte dei Cappuccini, asi se vám spíš než kapucíni vybaví vynikající italská káva cappuccino: "Kapucíni jsou tu od roku 1200 od dob Svatého Františka, káva s mlékem existuje teprve od roku 1900", směje se jeden z kapucínů Massimo a vysvětluje mi, že teď tady už sice někteří kapucíni chodí i v kalhotách, ale jinak si každý vybavíme jejich tradiční oblečení:

"Opravdový kapucínský mnich má na sobě kutnu, bílou šňůru kolem pasu a chodí bosý. Oblečení je hnědé. Když do kávy přilejete našlehané mléko, je také hnědé. A tak jsme ho pojmenovali cappuccino."

Tedy kapucín. Nezbývá mi tedy nic jiného, než si v kavárně u kapucínů jedno cappuccino objednat. Massimo mezi tím vypráví o tom, jak se na toto úžasné místo s výhledem na celý Turín a řeku Pád kapucíni dostali: "Tuto baziliku a klášter prosazoval a chtěl papež, aby zastavil postup protestantů, hlavně kalvinistů, a dal sem kapucíny. V těch dobách byli kapucíni a jezuité na straně papeže. Kolem roku 1500 ji tedy získali kapucíni, v roce 1640 ale zemřel savojský vévoda a zůstala jeho manželka - Madamma Cristina."

A v tu dobu začaly podle Massima velké problémy. O Turín bojovali Francouzi i Španělé. A basilika byla na střídačku majetkem kapucínů nebo v soukromých rukou. "Poslední soukromý majitel, který basiliku spravoval na začátku 18. století, vzal všechno olovo z kupole, aby mohl vyrobit koule do děla. Tady ještě jednu vidíte."

Od té doby se trochu změnila podoba kupole - je osmihraná. Jinak se ale stala vzorem pro stavbu a výzdobu kupole hlavní turínské baziliky - Supergy. Říká mi Massimo a otevírá okno, aby mi ukázal nádherné nádvoří kapucínského kláštera. Zatímco sportovci v Turíně soupeří o cenné kovy z Olympiády, v klášteře 280 metrů nad Turínem rozjímají kapucínští mniši.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme