Ivan Hašek: Chceme vyhrávat každý zápas

Sparta oslavila v sobotu sedmý titul v české lize a její trenér Ivan Hašek společně s obráncem Jiřím Novotným a záložníkem Jiřím Jarošíkem už v neděli nasávali atmosféru reprezentačního soustředění. Přitom přijímali gratulace ze všech stran a vraceli se k vydařené ligové sezoně, která byť ještě neskončila, je prakticky za nimi. Ivan Hašek na ní ale nenašel jen samá pozitiva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už se vám teď bude klidněji usínat, titul vám nikdo nevezme, tlak zeslábne, jako trenér jste úkol splnil?

"Každý očekával potvrzení titulu už v zápase s Bohemians a tlak byl dost velký. Oddychli jsme si. Proto jsme možná byli i víc nervóznější, ale zvládli jsme to. Neznamená to však, že bychom do konce ligy nechtěli vyhrávat. Naopak. Budeme chtít o to víc vyhrávat a ještě nás čeká velice důležité semifinále poháru. Takže je pořád o co hrát."

Ligu jste vyhráli s obrovským náskokem. Jaká je to vizitka pro český fotbal? Svědčí mu, že Sparta tak suverénně kraluje?

"Za Spartou je šest sedm vyrovnaných mužstev, která bojují o evropské poháry. Že jsme ulítli takhle bodově, považuji za náš úspěch. Téměř všechny zápasy jsme zvládli výsledkově, i když se nám třeba herně nedařilo. To určitě nebylo a není tak jednoduché, jak to vypadá. Ani nám se nevyhnuly problémy, přišla zranění, nenastupovali jsme kompletní a přesto jsme to zvládli. Naše liga je na slušné úrovni. Podle mě to potvrdí evropské poháry, kde se naše týmy prosadí."

Prospělo by ale Spartě, kdyby jí některý z tuzemských soupeřů víc dýchal na záda?

"Určitě by Spartě prospělo, kdyby mohla hrát špičkovou soutěž jako je třeba italská nebo anglická liga. Ale jsme v Česku a ani tady pro nás nebyl žádný zápas jednoduchý. Přál bych si hlavně, abychom každý zápas jeli na krev a na doraz, aby hráči do poslední nitky propotili dres. A to mi někdy chybí."

A jak je pro vás pro trenéra těžké k takovým výkonům hráče přinutit, když už mají prakticky po polovině soutěže jisté první místo?

"Rozhodovalo se především na hřišti, samo to rozhodně nešlo, nebylo to zase tak jednoduché a někdy to drhlo. Ne vždy se nám dařilo odstranit herní nedostatky. Věřím, že teď s příchodem hráčů, kteří měli dlouhodobá zranění a vracejí se pomalu na trávník, se zvedne kvalita naší hry."

Dobře, ale jakým způsobem přesvědčíte hráče o tom, že jenom vyhrát nestačí, že se musejí vydat ze všech sil, i když k vítězství tolik ani nepotřebují?

"Je jasné, že na hráče tlačíme pořád a nedostatky se snažíme odstranit. Ale základ je, aby byla co největší konkurence v mužstvu, aby na každé místo v sestavě byl připraven další schopný, rovnocenný hráč. A protože jsme měli spoustu zraněných hráčů, tak u nás taková konkurence nebyla. Když pak někteří neodvedli patřičný, stoprocentní výkon, stejně v příštím utkání museli hrát znovu, protože nás nebylo zase tolik, abychom si mohli dovolit vystřídat třeba osm lidí."

Můžete teď při rozhodnuté lize dát větší příležitost mladíkům Junovi, Kleinovi a dalším, kteří tak mohou i zvýšit konkurenci v týmu?

"Určitě, ale zase na druhou stranu jsou to šestnáctiletí a osmnáctiletí kluci. A není jednoduché na nich stavět, aby dělali výsledky oni. I když Tomáš Jun dal teď dva góly a vypadá to, že držel Spartu právě on. Ale rád bych zabudoval tyhle kluky do Sparty postupně, hlavně aby načichli sparťanskou kabinou a myslím si, že postupnými kroky se dopracujeme jednou toho, že z nich vyrostou velké hvězdy našeho fotbalu."

Jakou vy osobně před sebou ještě máte motivaci v roli sparťanského trenéra?

"Motivace je jasná: Liga mistrů a vyhrávat každý zápas u nás v lize. Letošním neúspěchem v Lize mistrů je moje motivace ještě daleko vyšší. Myslím si ale, že je zapotřebí se do takových bojů ještě posílit."

Takovým dalším vaším postupným krokem by mohlo být trenérské angažmá v zahraničním klubu. Odmítl jste nabídky ze Štrasburku i z Atén. Neláká vás tedy v současné době odejít do zahraničí? Z českých trenérů dokázal málokdo vést klub v západní Evropě jako hlavní trenér.

"Dostal jsem nabídky v době, kdy jsem vedl Spartu a nemohl jsem na ně reagovat jinak, protože bych Spartu nedotáhl k titulu. V současné době se tím nezabývám. Prvořadé teď pro mě je vyhrát pohár. O tom, kde budu působit v příští sezoně, se rozhodne nejbližších dnech nebo týdnech."

Už vám Sparta nabídla prodloužení smlouvy?

"Se Spartou jednáme a v nejbližších dnech budeme mít další jednání."

Jak velkou roli hraje ve vašem rozhodování to, že jste také asistentem reprezentačního trenéra?

"Samozřejmě, že to hraje velkou roli. Když jsem nastupoval do reprezentace, tak jsme si řekli, že naším vrcholem by mělo být mistrovství světa v Japonsku a v Koreji. A loňské Euro bylo spíš jakousi přípravou na tenhle šampionát. Generace hráčů současné reprezentace bude mít vrchol právě tam a rádi bychom to dotáhli na mistrovství světa a tam bychom chtěli hrozně moc uspět."

A je pro vás právě světový šampionát tím, co trumfne i lákavé zahraniční angažmá v západoevropském klubu?

"Když jsem jednal s některými kluby ze zahraničí, a zmínil jsem se o tom, že jsem i asistentem v reprezentaci, tak oni by nerespektovali to, že jsem ve dvou funkcích. Takže je to jedna věc v misce na vahách při mém rozhodování, kde budu působit dál."

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme