Izraelská výprava přijela do Atén s velkými ambicemi

Nejsilnější sestavu od začátku své účasti na olympijských hrách před 52 lety poslal do Atén Izrael. V Izraeli se na olympiádu a hlavně na výkony svého týmu těšila většina obyvatel. Je to pro ně stejná událost jako pro kteroukoli zemi v Evropě. Na olympijské ambice židovského státu se podíváme podrobněji s naším blízkovýchodním zpravodajem Jaromírem Janevem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijská pochodeň

olympijská pochodeň | Foto: EPA

Izraelská výprava, která čítá 36 sportovců, je v Aténách určitě nejhlídanější. Od olympiády v Mnichově, kdy se izraelští sportovci stali terčem teroristického útoku, se na jejich bezpečnost klade velký důraz. A izraelští olympionici tedy mají vlastní ochranku a ještě zvláštní ochranu od pořadatelů.

Židovský stát se poprvé účastnil olympiády v Helsinkách v roce 1952, tedy čtyři roky po svém vzniku. Sportovci této země získali zatím celkem čtyři medaile a letos by chtěli vybojovat nejméně tři cenné kovy. A jeden z nich by měl mít poprvé cenu zlata. Asi největší zálusk má na něj 20letá Lee Cortzisová, která jachtaří na windsurfingu a je mistryní světa z minulého roku i vítězkou předolympijské regaty v Řecku.

Dalšími nadějemi jsou i dva muži, kteří už olympijské medaile získali - Gal Friednan v jachtingu před osmi lety a Michail Kalganov na minulých hrách. Dalšími želízky v ohni jsou zápasník v řeckořímském zápase původem z Gruzie Goša Tisitsiašvili a oštěpař Alex Averbuch. Je vidět, že síle izraelského sportu prospěl příchod Židů ze zemí bývalého Sovětského svazu do Izraele. Překvapením je už teď gymnasta Pavel Gofman, který se jako první Izraelec v historii dostal do finále víceboje, a to z dvanáctého místa. Velkou nadějí je i judista v kategorii do 100 kg Judoka Arik Zeevi, trojnásobný mistr Evropy, který při slavnostním zahájení nesl izraelskou státní vlajku.

Do života izraelského týmu už zasáhla i politika. Íránský mistr světa v judu v kategorii do 66 kilogramů z roku 2003 a 2001 Araš Miresmaili odstoupil ze soutěží, protože měl zápasit s izraelským judistou Ehudou Vaksem . A to podle jeho slov na protest proti utlačování Palestinců. Írán neuznává existenci státu Izrael.

Židovský stát má ale na letošních hrách nejsilnější sestavu od začátku své účasti na hrách před 52 lety.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme