Jachtařka Šmídová získala na olympiádě stříbro

Druhé nedělní stříbro pro Českou republiku a celkově pátý český cenný kov na olympijských hrách v Aténách vybojovala jachtařka Lenka Šmídová. V jedenácté rozjížďce třídy Evropa obsadila desáté místo a celkově zůstala na druhé pozici, která jí patřila po deseti jízdách. Závod vyhrála dvojnásobná mistryně světa Norka Siren Sundbyová. Bronzovou pozici uhájila Dánka Signe Livbjergová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Šmídová na své lodi

Lenka Šmídová na své lodi | Foto: David Křížek

Jachtařky kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám dlouho čekaly na start. Zdálo se, že se jedenáctá rozjížďka vůbec nepojede a budou platit výsledky po desáté jízdě, šest minut před vypršením časového limitu však závodnice přece jen vyjely na moře.

Šmídová od začátku kontrolovala pozici kolem desátého místa. Vedoucí Sundbyová sice byla těsně před ní, australská i dánská závodnice však bojovaly o bronz až v samém závěru startovního pole a stříbrnou pozici devětadvacetileté české závodnice neohrožovaly. Lenka Šmídová si tak bez větších problémů v závěrečné jízdě pojistila druhou pozici a vybojovala první jachtařskou medaili pro Českou republiku v historii. Svůj aténský výkon postříbřila i přesto, že byla v jedné z rozjížděk třídy Evropa diskutabilně po protestu soupeřky diskvalifikována.

Výsledky - ženy, Evropa:

1. Sundbyová (Nor.) 47,0, 2. Šmídová (ČR) 65,0, 3. Livbjergová (Dán.) 74,0, 4. Blancková (Austr.) 75,0, 5. Multalaová (Fin.) 85,0, 6. Amatová (Arg.) 86,0, 7. Šen Sien-jing (Čína) 88,0, 8. Mackyová (N. Zél.) 91,0

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme