Jágr je nejlepším evropským střelcem historie NHL

Hokejista Jaromír Jágr překonal v NHL další historickou metu. Kapitán New Yorku Rangers dal dva góly Carolině a stal se nejlepším evropským střelcem v zámořské soutěži. Český útočník předstihl legendárního Fina Jariho Kurriho. Rangers nakonec vyhráli 4:0. Vítězství Edmontonu 2:1 nad Calgary zařídil dvěma brankami Petr Sýkora po nahrávkách Aleše Hemského. Ve zbývajícím duelu porazil Anaheim San José 5:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr | Foto: Miroslav Konvalina

"Je to ohromný pocit," vyznal se Jágr po utkání. "Jariho Kurriho sledovala tenkrát celá Evropa. Byl to náš idol," dodal čtyřiatřicetiletý kanonýr, který se nejprve prosadil v 34. minutě a v úvodu třetí třetiny pak tečoval ránu Aarona Warda a dal svůk 602. gól. Další Češi Martin Straka a Marek Malík si připsali po jedné asistenci.

První hvězdou zápasu byl ale vyhlášen brankář Henrik Lundqvist, jenž svůj tým podržel v důležitých chvílích skvělými zákroky. Švédský gólman nakonec zlikvidoval 34 střel soupeře a potřetí v NHL udržel čisté konto. Rangers vyhráli s nulou na kontě obdržených branek poprvé v sezoně a po vítězství nad Tampou si připsali i skalp obhájců Stanley Cupu.

Vedle Jágra se dvěma brankami v úterý blýskl také další český útočník Petr Sýkora. Ve spolupráci s Alešem Hemským, který mu na oba góly přihrál, zařídili vítězství Edmontonu 2:1 v prestižní bitvě kanadských týmů s Calgary. Šest minu před koncem tak Sýkora rozhodl o čtvrté výhře Oilers v řadě, Flames prohráli poprvé po šesti zápasech.

K milníku 500 gólů v NHL se přiblížil útočník Teemu Selänne. "Finský blesk" dvěma brankami přispěl k vítězství Anaheimu 5:0 nad San Jose a k dosažení kulaté mety mu zbývá jediná branka. Hrdinou souboje dvou nejlepších týmů Pacifické divize byl také brankář Jean-Sebastien Giguere, který zlikvidoval všech 23 střel Žraloků a vychytal 24. čisté konto v kariéře.

New York Rangers - Carolina 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky: 34. a 44. Jágr (na první Malík), 4. Marcel Hossa, 16. Shanahan (Straka). Střely na branku: 27:34. Diváci: 18.200

Edmonton - Calgary 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky: 20. a 54. P. Sýkora (na obě Hemský) - 10. Huselius. Střely na branku: 25:24. Diváci: 16.839

Anaheim - San Jose 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)

Branky: 47. a 58. Selänne, 28. Pronger, 38. Getzlaf, 56. Beauchemin. Střely na branku: 44:23. Diváci: 15.013

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme