Jak se fandí v Argentině?

Do výkopu utkání Boca Juniors-Estudiantes dela Plata zbývá dobrých 45 minut a čtvrtí Boca na předměstí Buenos Aires se už rozléhají první chorály domácích fanoušků. Jejich kroky pomalu ale jistě míří do svatostánku Boca Juniors, o němž někdy slyšel i ten největší argentiský analfabet. La Bombonera, tedy "Bonboniéra" s kapacitou 50 000 bonbonů je pro fanoušky Bocy v žlutomodrých barvách magnetem, jehož přitažlivosti nelze odolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentina

Argentina

"To, že fandím Boca Juniors, je moje víra. Příslušnost ke žlutomodrým je jako vstoupit do církve. Kdybych nemohl jít v neděli na fotbal, nemohl bych snad ani existovat," tvrdí ještě před branami stadionu Carlos. Aby člověk vydržel fandit celých 90 minut, musí se také patřičně posilnit, k čemuž výborně slouží tzv. "choripan", tedy opečená klobása "chorizo" vložená do bílého chleba.

Rivalita pražských "S" je jen trapným odvarem v porovnání s nenávistí, kterou vůči sobě cítí fanoušci dvou největších klubů v Buenos Aires, tedy Boca Juniors a River Plate. "Boca je moje krev, Boca Juniors jsou mojí republikou. River, co to je River? To je prý nějaký jiný klub, ale pro mne absolutně neexistuje," určuje svoji krevní skupinu už uvnitř "Bonboniéry" Manuel.

Boca, sama o sobě malebná, ale velmi chudá čtvrť převážně italských přistěhovalců není jen krví ale i srdcem fanoušků ve žlutomodrém. Konec konců zpívají o tom i v neoficiální klubové hymně. Příznivci Boca Juniors jsou opravdu regulérní blázni. Nadšení pro svůj klub někdy ženou například do těžko přijatelného extrému, kterým je tričko se smějícím se Usámou bin Ládinem a dopravním letadlem narážejícím do stadionu River Plate.

Samotný zápas byl pozoruhodný tím, že i když předvedená hra nebyla z obou stran nijak oslnivá, fanoušci v ochozech se bavili a oslavovali svůj tým, jehož nejslavnějším hráčem byl božský Diego Maradona. Všechno vyšperkovala 36. minuta. Obránce Estudiantes zkosil před šestnáctkou útočníka Bocy a rozhodčí nařídil volný přímý kop. Záložník domácích Donet zatočil svoji střelu přímo do šibenice a řev 45 000 hrdel fanoušků Boca Juniors musel dolehnout až na břehy La Platy k uším fanoušků River. největší hvězda domácích, maličký Carlos Tevez, pak ještě do přestávky přidal další gól a druhý poločas se dohrával už jen z povinnosti.

I kdyby jste příznivce Bocy vzbudili třeba o půlnoci, současnou základní jedenáctku vám vyjmenuje bez nejmenšího zaváhání. Také pro Pabla, který vzal do hlediště i sedmiletého syna Ramira, je to hračka. Partnerky českých fotbalových fandů nebývají z koníčka svých protějšků zrovna nadšené a tak se ptám Pabla co na jeho "Bocamánii" říká manželka. "Máme spolu tři syny, kteří jsou stejně jako já fanatici Boca Juniors, takže má pro naše výlety na fotbal má pochopení. Když hrajeme derby proti River Plate, tak jde dokonce často s námi," překvapuje mě svou odpovědí Pablo.

V hledišti La Bombonery se to dívkami opravdu jen hemží, Lusila tu je se svým přítelem, s nímž se seznámila, jak jinak, v ochozech stadionu. "Teď je normální, že dívky navštěvují fotbalové stadiony, je to jakási móda, ale dřív to tak rozhodně nebylo," vysvětluje po zápase Lusila a hledištěm se line vítězný zpěv jejího týmu, tedy Boca Juniors.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme