Jak si věří české házenkářky před evropským šampionátem?

Stejně jako v uplynulých dvou letech i letos budeme v závěru roku držet palce českým házenkářkám, které znovu nechybějí na vrcholné reprezentační akci roku. Po předloňském osmém místě na mistrovství Evropy v Dánsku a loňském nepovedeném vystoupení na světovém šampionátu v Chorvatsku budou tentokrát znovu bojovat na evropském mistrovství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Házená

Házená | Zdroj: AFP

Moc se jim nevěří - v Maďarsku představí omlazené družstvo navíc ve skupině proti velmi silným soupeřům. Hlavně o tom mluvil s trenérem Lubomírem Krejčířem Miroslav Bureš.

Vraťme se nejdřív k zranění brankářky Černé, která na šampionátu asi hrát nebude. Jak velké je to oslabení pro tým?

Lubomír Krejčíř: Určitě je to velké oslabení nejenom z hlediska vlastního herního výkonu. Lenka měla i nejvíc zkušeností z mezinárodní házené a byla jakousi "matkou týmu", dá-li se to tak říct. Takže i po téhle stránce nám chybět bude. I když musím říct, že nárůst výkonnosti v přípravě brankařek Ajglové a Selicharové byl poměrně výrazný a tyto brankařky určitě budoucnost mají. Přesto opakuji, Lenka Černá nám chybět bude.

Vy jste byl jako asistent trenéra na tom minulém mistrovství, kde tým nakonec obsadil velmi pěkné osmé místo. Tam ale chytala Černá a hrála také Čumplová, která bude taky chybět. To je asi další ztráta zkušené hráčky, která by mohla být citelná.

Lubomír Krejčíř: Jednoznačně. Já už jsem několikrát opakoval, že šampionáty dospělých jsou především o zkušenosti. My těch zkušených hráček příliš nemáme a Petra Čumplová, Lenka Černá byly hráčky světové třídy do slova a do písmene. Takže to oslabení tady je. I když řada legionářek ze současného reprezentačního týmu neustále roste a hráčky tak získávají ve špičkových ligách nové zkušenosti a snad se do budoucna stanou stejně kvalitními i zkušenými hráčkami jako ty výše jmenované.

Když to sečteme, jak na tom celek tedy je na začátku šampionátu? V základní části se střetne s velmi silnými týmy Norska, Ukrajiny a Španělska.

Lubomír Krejčíř: Především se podařilo vytvořit velmi kompaktní tým kvalitních hráček. Musím říct, že bez velkých hvězd. Jedeme na šampionát obhájit své postavení v evropské házené. To znamená, chceme být někde kolem toho 10. místa. Nezáleží, jestli budeme 11. nebo 8. Chceme se porvat o postup ze skupiny, která je pravděpodobně jedna z nejtěžších a jsou v ní soupeřky zvučných jmen. Domnívám se, že vzhledem ke kvalitní přípravě, kterou jsme absolvovali, vzhledem k tomu, jakou vidím morální sílu, nejedeme bez šancí.

Už jsme zmínili soupeře - Ukrajinu, Norsko, Španělsko. Na koho si tak nejvíc věříte? Připomeňme, že z té skupiny postoupí 3, na jednoho zbude černý Petr.

Lubomír Krejčíř: Ty možnosti jsou podle mého názoru dvě. Jedna je Španělsko, které nepodávalo v přípravě tak kvalitní výkony, jako podávalo v minulých letech. Přesto nám jeho herní styl příliš nesedí. Na druhé straně je to Ukrajina, která naopak je momentálně týmem na výsluní, protože získala bronzové medaile na Olympiádě. Máme však určité signály, že by nemusela být kompletní a pokud by jí chyběl větší počet těch špičkových hráček, pak vidím šanci postupu přes Ukrajinu. Domnívám se, že příliš šancí nemáme proti Norsku, které je týmem, jenž musí rehabilitovat postavení házenkářské velmoci, protože se neprobojoval na Olympiádu. Ale jinak má velmi kvalitní tým.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme