Jak vysoko míří čeští tenisté v Davisově poháru?

Před rokem spadli čeští tenisté po porážce s Německem poprvé v historii ze Světové skupiny Davisova poháru. Letos se mezi elitu prestižní týmové soutěže rychle vrátili. Postarali se to výhrou v barážovém utkání na půdě Nizozemska v poměru 4:1. Ve městě Leidenu (lajdenu) se o ni zasloužila čtveřice Tomáš Berdych, Jiří Novák, Martin Damm a Jan Hernych. Nemalý podíl na vítězství měl ale ještě jeden muž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Foto: Internazionali di Tenis di Sicilia

Když Cyril Suk rezignoval v srpnu na roli nehrajícího kapitána, aby umožnil návrat české tenisové jedničky Radka Štěpánka do daviscupového týmu, byl jeho nástupcem zvolen Jaroslav Navrátil. Radek Štěpánek se zranil a v Nizozemsku nehrál, na nové úloze 49letého bývalého tenisty se ale nic nezměnilo. V Leidenu si odbyl vítěznou premiéru.

"Byl jsem nervózní hlavně u zápasu Jirky Nováka, protože v 31 letech - stálo to hodně přesvědčování, aby se do týmu vrátil, protože on už sám necítil, že tomu tenisu dává 100 procent. Na druhé straně hrál dobře na US Open. Jsem rád, že se do toho týmu vrátil, jsem rád, že jsem mu dal důvěru a on udělal velice důležitý první bod, od kterého se odvíjely ty dva další a Holanďany jsme tím porazili 4:1," říká Navrátil.

Právě rozhodnutí o nasazení Jiřího Nováka do páteční dvouhry proti nizozemské jedničce Sluiterovi bylo v celém týdnu tím, o kterém Jaroslav Navrátil nejvíce přemýšlel: "V tréninku hrál Honza Hernych velmi dobře, dokonce Jirku dvakrát porazil, ale samozřejmě v tak důležité soutěži, jakou Davisův pohár je, nerozhoduje trénink, ale zkušenost. A Jirka Novák má odehráno o desítky zápasů víc, což mi trochu ulehčilo rozhodování. Rozhodl jsem se pro Jirku a on ten bod udělal."

Osobní kouč Tomáše Berdycha udělal v baráži o Světovou skupinu Davisova poháru v Nizozemsku několik správných rozhodnutí a při svém debutu jako nehrající kapitán obstál. Smlouvu na tuto roli měl právě jen na utkání v Leidenu. Bude mu prodloužena?

"Jarda Navrátil je výborný trenér, zkušený kouč a myslím si, že roli kapitána zvládl na jedničku. Povídali jsme si o tom, usmívali jsme se. Já jsem mu samozřejmě nic neslíbil, ale nevidím důvod, proč bychom neměli pokračovat," říká prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

A sám Jaroslav Navrátil, chce pokračovat? "Po tomhle vítězství a jak jsem se seznámil s tím týmem, tak určitě mám velkou chuť pokračovat dál. Samozřejmě že to záleží na panu prezidentovi, ale myslím si, že by to neměl být problém a že ta spolupráce bude pokračovat dál. Já budu jenom rád. Jestli na dva roky, nebo na jeden, to se musí rozhodnout pan prezident."

Zdá se tedy, že potvrzení Jaroslava Navrátila do pozice nehrajícího kapitána našeho daviscupového celku bude jen formalitou. Naopak s napětím bude českými tenisty už ve čtvrtek sledován londýnský los prvního kola příštího ročníku Světové skupiny Davisova poháru. Soupeř hodně napoví, jak vysoko může náš tým pomýšlet. Potenciál má více než slušný - hráči první světové patnáctky Berdych a Štěpánek, špičkový deblista Damm.

Tomáš Berdych věří, že pokud se nyní zraněný Radek Štěpánek uzdraví a bude hrát, mohou dojít Češi příští rok daleko: "Když mu bude zdraví přát a dostane se zpátky do té formy, v jaké byl, a bude s námi dál pokračovat Martin Damm, tak si myslím, že ty šance jsou opravdu hodně slušné. Samozřejmě to nemusí vyjít, můžeme dostat těžkého soupeře a hrát u něj, kde bude opravdu hodně rozhodovat volba povrchu, ale myslím si, že jsme dost všestranní hráči na to, abychom se přizpůsobili jak antuce, tak rychlejšímu povrchu. Potenciál týmu je hodně velký. Stačí trošku štěstíčka a může to dopadnout hodně dobře."

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme