Jaké bylo 252. derby pražských "S"?

Jediný den před slavným pražským derby se vedení Sparty rozhodlo pro změnu na trenérském postu. Jaroslava Hřebíka vystřídal jeho dosavadní asistent Vítězslav Lavička a hned ve svém prvním utkání coby hlavní kouč vedl své svěřence vstříc prestižnímu souboji s rivalem ze Strahova. Fandové letenského týmu ale nebyli výměnou hlavního lodivoda nijak nadšeni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbal

fotbal

"Nevím, jestli je ten vhodný typ. Podle mě je na hráče moc měkký. Lavička byl dobrý hráč, ale není úplně nejlepší měnit trenéra těsně před koncem ligy," říká jeden z nich. Souhlasí s nim i jeden z fotbalistů Slávie - mladý Tomáš Hrdlička, pro něhož byl páteční souboj vůbec prvním derby v životě: "Před derby není moc dobré vyměňovat trenéra. Je to ale věc Sparty, hráči se s tím podle mého názoru smířili. Pan Lavička snad taky umí trénovat..."

Snad to skutečně umí, mohou doufat rozhořčení přívrženci Sparty. Ti si zároveň přáli, aby pošmournou náladu uvnitř fanouškovské obce pozdvihl výkon jejich miláčků v derby. Těsně před úvodním hvizdem rozhodčího kolovala v řadách domácích příznivců zřetelná představa toho, že pokud letenští nezvítězí, bude jim viset na krku hodně ostrá kudla: "Sparta vyhraje, a bude mistr ligy - prohraje, a bude konec," tvrdil jeden ze spar´tanských fandů.

A nelítostný souboj začíná. Úvodní minuty přináší sice jen průměrnou podívanou, ale ve sparťanském kotli to vře, jakoby už bylo o vítězi dávno rozhodnuto. Jak to ale v soubojích pražských 'S' chodívá, více než povzbuzovat vlastní hráče fanoušky baví provokovat ty hostující. Avšak sešívaní se nenechávají zahanbit a bleskurychle kontrují neméně efektivní zbraní - pokřikem "Smrt Spartě". Sparťané jsou však lepším týmem a dokážou si vypracovat i brankové příležitosti. Hned dvě měl na kopačce navrátilec z Jablonce Tomáš Jůn. Napoprvé ještě neuspěl, ale těsně před půlí už mohly zaznít vítězné chorály.

Do kabin se proto odcházelo za stavu 1:0 pro domácí a od druhé půle snad nikdo neočekával výraznější změnu herního stylu Sparty, který celou první půli vléval bezmála třináctitisícovým tribunám radost do žil. Nečekané se ale stalo skutečností. Slavia po změně stran přidala plyn a v závěru se dočkala zaslouženého vyrovnání. Někteří Sparťané propadají beznaději - jejich mužstvo se sice dotáhlo na Liberec, ale v pondělní dohrávce, kdy je na programu další derby - tentokrát severočeské, můžou znovu hráči Slovanu odskočit, a to až na tříbodový rozdíl. Přesto se ale najdou i tací, kteří objektivně přiznávají, že dělba bodů na Letné byla z obou stran zasloužená: "Myslím, že remíza byla zasloužená, a že se Sparta měla ve druhém poločase víc snažit. Mohlo to ale skončit 2:1 pro Spartu stejně jako pro Slávii."

Takové tedy byly bezprostřední reakce fanoušků. A jak zhodnotili dvou sté padesáté druhé derby pražských 'S' samotní hráči? Všeříkající byla stručná výpověď sparťanského středopolaře Martina Horáka: "Nevím, čím to může být, ale první poločasy máme fakt dobré, a ty druhé stojí za prd." Na druhou stranu, i méně slov může znamenat více, a v tomto případě snad ani nejde přemýšlet nad ničím moudřejším. To slávistický střelec Richard Dostálek byl výřečnější, ale s náznakem úsměvu tvrdě odmítal vzít na sebe roli hrdiny: "Takové přirovnání mě těší, já se za hrdinu nepovažuji. Že jsem ten gól dal já? Asi jsem byl v ten moment nejšťastnější. Byl jsem nejblíž balónu, tak jsem ho uklidil!"

Naděje ale umírá až jako poslední, a v to všem Sparťanům nezbývá než věřit. Za všechny hlas jednoho z nich: "Bezvýchodné to není, já pořád klukům věřím, ale už to začíná vypadat špatně. Přesto si myslím, že ten titul jeśtě vyhrajeme."

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme