Jakš vybojoval v Itálii titul

Běžec na lyžích Martin Jakš získal v italském středisku Malles titul mistra světa do 23 let. V závodě na patnáct kilometrů klasickou technikou porazil o více než půl minuty Kazacha Poltaranina, na třetím místě doběhl Nor Eliassen. Jakš, který už se letos úspěšně pere i ve Světovém poháru mezi dospělými, tak potvrdil fantastickou formu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování

Lyžování

"Závod splnil moje očekávání," vyznal se Jakš v rozhovoru pro Radiožurnál. "Šel jsem do něj s tím, že chci nějakou medaili a zkusím se poprat i o ten nejvyšší stupínek." Ten mu nakonec neunikl, byť k němu vedla nesnadná cesta. Respektive vinou teplého počasí tající sněžná stopa, která se ukázala jako největší překážka v honbě za titulem. Jakše ale nelehké podmínky nepřekvapily, neboť stejné panovaly v italském Malles už při pondělním testování lyží.

Do závodu odstartoval se slušivým číslem jedna a po celou dobu mu dělal čest. Na patnáctikilometrové trati zaběhl nejrychlejší mezičasy a po úvodním pětikilometrovém okruhu figuroval na prvním místě. Pozici lídra uhájil i v dalších dvou třetinách trati a radoval se z titulu mistra světa do 23 let.

"Sice tady nebyli asi ti úplně nejlepší závodníci v kategorii, ale myslím si, že i ti, kteří se závodu zúčastnili, mají slušnou kvalitu," prohlásil novopečený mistr světa do 23 let, jenž po juniorských medailových hodech zpřed dvou let přidal do sbírky další cenný kov. "Před těma dvěma roky to byla stříbrná a bronzová medaile, ale tohle je prostě zlato," má Jakš jasno o tom, který úspěch staví nejvýš.

Titulem světového šampióna navíc potvrdil gradující formu, jež ho letos vynesla i mezi smetánku Světového poháru. "Ta letošní sezóna je pro mě až překvapivě úspěšná," žasne Jakš. V probíhající sezóně si vytyčil dvě mety - vybojovat medaili na mistrovství světa do 23 let a uspět v seriálu Tour de Ski. Obojí se mu podařilo. "Jedenácté místo v Tour de Ski, to byl pro mě obrovský úspěch," přiznal v interview pro Radiožurnál. "Ale nemůžu a ani bych nechtěl tyto úspěchy nějak porovnávat."

Už ve čtvrtek čeká talentovaného lyžaře další závod. Tentokrát půjde o volnou třicítku s hromadným startem, kterou absolvuje v rámci Světového poháru ve finském Lahti. "Splnil jsem si cíl, medaile mám, takže spokojenost, a další závod už se mě netýká," dodává Jakš.

Martin Kubičík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme