První zahraniční kouč, který trénuje české hokejisty. Kari Jalonen dovedl tým k vítězství proti USA

Čeští hokejisté měli pro rok 2022 dva velké cíle – uspět na olympijských hrách a na mistrovství světa. Ale v Pekingu národní tým propadl a po návratu z olympijských her oslovilo vedení svazu zahraničního trenéra. Hokejovou reprezentaci převzal Fin Kari Jalonen.

Příběhy roku 2022 Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kari Jalonen

Bývalý vynikající hokejista a později úspěšný trenér se stal vůbec prvním zahraničním koučem, který vedl českou reprezentaci | Zdroj: Český rozhlas

Když svaz Jalonena oslovil, vzniknul problém. V té době měl trenér podepsaný kontrakt s finskou reprezentací do 20 let. „Musel jsem jim zavolat a poprosit je, jestli bych mohl začít vyjednávat s Českou federací. A oni s tím neměli problém. Uvolnili mě,“ popisoval svou cestu na lavičku národního týmu Kari Jalonen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh roku 2022: Kari Jalonen v Česku

Bývalý vynikající hokejista a později úspěšný trenér se stal vůbec prvním zahraničním koučem, který vedl českou reprezentaci. Snažil se v co nejkratší době vtisknout týmu systém, s kterým své úspěchy slavil.

V Tampere se tým rozjížděl pomalu. Porazil sice Velkou Británii, pak ale prohrál se Švédskem a následně i poprvé v historii s Rakouskem. Jalonen ale věřil, že se celý tým zvedne. Impulzem byl příjezd Davida Pastrňáka.

„Věřím, že našemu týmu dodá potřebnou energii, a myslím, že to přichází v ten nejlepší čas. Víme, co má Pastrňák za sebou v jednom útoku s Krejčím a jeho příjezd samozřejmě znamená nějaké změny. Chceme, aby tito dva hráli spolu,“ pronesl Jalonen před zápasem s Lotyšskem. Pastrňák v něm dal dvě branky už v první třetině, kterou Češi ovládli 5:0.

„Měli jsme skvělý začátek, bylo tam všechno. Myslím ale, že to začalo už v šatně. Každý si uvědomil, jak je důležité vstoupit do utkání dobře. První třetina byla neuvěřitelná. Takto chci, abychom hráli celých 60 minut,“ dodal.

Jalonen si pochvaluje spolupráci s extraligovými kluby, nyní bude pomáhat na juniorském mistrovství

Číst článek

Dobrá nálada mu vydržela i po úspěšném výletě do Helsinek, kde jeho tým ve čtvrtfinále přehrál Německo. Pak sice přišla semifinálová porážka od Kanady, ale stále byla medaile blízko. A to přesto, že Češi ještě v úvodu třetí třetiny zápasu o třetí místo prohrávali se Spojenými státy 2:3

Bronzová medaile

David Pastrňák nastartoval tímto gólem český tým k nebývalému obrat. Češi nakonec porazili Spojené státy vysoko 8:4, ukončili 10 let dlouhé čekání na medaili a mohli slavit i se svým trenérem.

„Když ten zápas končil, tak jsem viděl, jak byli kluci spokojení, šťastní a jakou měli velikánskou radost z té bronzové medaile. A to pokračovalo potom v šatně a i na hotelu. Tam se mi to líbilo nejvíc, protože tam byly rodiny s dětmi hráčů. Opravdu všichni si ten okamžik úspěchu vychutnali naplno,“ popisoval Jalonen.

Zopakovat si tento pocit bude moci Kari Jalonen v příštím roce znovu na stejném místě. Základní skupinu mistrovství světa sice odehrají Češi v lotyšské Rize, ale boje o medaile budou znovu ve finském Tampere.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme