Jan Kaliba: Není mistrovství světa jako mistrovství světa

V Kataru bude světový šampionát fotbalistů až za jedenáct a půl roku. Ale fotbalové mistrovství světa na Arabském poloostrově nebude mít v roce 2022 premiéru. Už před sedmi lety hostily šampionát hráčů do dvaceti let Spojené arabské emiráty. Právě tam se letos už podruhé hraje světový šampionát klubů, tedy další akce, na kterou Mezinárodní fotbalová federace lepí značku "mistrovství světa".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FIFA logo

FIFA logo | Foto: FIFA

Od sedmdesátých let, kdy se do čela FIFA postavil Brazilec Joao Havelange, je tahle značka už nejen populární a respektovaná, ale hlavně velmi výnosná. Stále žijící čtyřiadevadesátiletý letý Brazilec z fotbalu učinil komoditu, kterou se dají vydělávat pohádkové peníze. A organizace, kterou po něm převzal Švýcar Sepp Blatter, je v tom přebornicí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba: Není mistrovství světa jako mistrovství světa

I ty nejznámější světové značky za možnost kombinovat název svých produktů s logem fotbalového mistrovství světa ochotně platí závratné sumy. Proč tedy nevyužít příležitosti a neocejchovat tímto symbolem co nejvíce akcí. Od roku 2005 tak nese název mistrovství světa i turnaj, na který se letos probojoval před sedmi lety ještě amatérský celek z Papuy-Nové Guiney.

Předchůdcem světového šampionátu klubů byl od roku 1960 tradičně zápas nejlepšího evropského a jihoamerického celku. Bývala to událost prestižní a vyhledávaná. Zapojit i zbylé kontinenty byl nápad možná ušlechtilý, ale hlavně vypočítavý. Mistrovství světa klubů, které se v těchto dnech hraje ve Spojených arabských emirátech, vydělá rozhodně více peněz. Ale kdybychom porovnali, kolik lidí zajímá tenhle turnaj a kolik dnešní šlágr Premier League mezi Manchesterem United a Arsenalem, nebyl by to zřejmě pro akci FIFA příliš lichotivý údaj.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme