Jan Železný je posedmé králem české atletiky

Už posedmé usedl na český atletický trůn oštěpař Jan Železný. Pětatřicetiletý světový rekordman a trojnásobný mistr světa obhájil loňské prvenství v anketě Atlet roku a vyrovnal se koulařce Heleně Fibingerové, jež dosud měla jako jediná v držení sedm titulů. Za vítězem Janem Železným skončil druhý v anketě trenérů, funkcionářů a sportovních novinářů skončil desetibojařský mistr světa Tomáš Dvořák, třetí skončil světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Železný

Jan Železný | Foto: Michal Kamaryt

Trenérem roku se stal stejně jako loni trenér desetibojařů Zdeněk Váňa, nejlepším juniorem byl vyhlášen český rekordman v této kategorii ve skoku vysokém Jiří Křehula a titul Objev roku si odnesl sprinter Radek Zachoval.

"Ocenění je výrazem názoru skupiny lidí, proto si ho vážím, ale sám bych volil úplně jinak," reagoval Železný na své vítězství. Bez rozpakování prohlásil, že prvenství v anketě by nejvíc slušelo Romanu Šebrlemu za jeho světový rekord. "To je tak zásadní věc, že je pro mne letošní jedničkou," dodal trojnásobný olympijský vítěz.

Před anketou za horkého favorita považovaný Šebrle skončil nakonec až třetí a nedočkal se tak satisfakce za nevyvedený závěr sezóny, který ovlivnilo zranění třísla. "Bylo to nesporně velmi těžké rozhodování, naše ambice byly velmi vyrovnané a já respektuji za krále české atletiky toho, kdo byl dnes vyhlášen," řekl halový mistr světa, který příští pondělí oslaví sedmadvacáté narozeniny.

Atlet roku: 1. Železný (oštěp) 1300 bodů, 2. Dvořák 1216, 3. Šebrle (oba desetiboj) 1167, 4. Tomečková (oštěp) 860, 5. Hamáčková (tyč) 798, 6. Ryba (desetiboj) 583, 7. Fuchsová (800 m) 465, 8. Mužík (400 m př.) 438, 9. Popíšilová (disk) 254, 10. Janáček (tyč) 160.

Junior roku: 1. Křehula 73, 2. Kosová 23, 3. Plesarová 22.

Objev roku: 1. Zachoval 44, 2. Pospíšilová 18, 3. Kosová a Ryba oba 14.

Trenér roku: 1. Váňa 118, 2. Šilhavý 6, 3. Pilařová 3.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme