Jaromír Jágr se stěhuje do New Yorku

Hokejista Jaromír Jágr mění podruhé v kariéře dres v rámci zámořské NHL. Po jedenácti letech strávených v Pittsburgu a třech ve Washingtonu se nyní stěhuje do týmu New York Rangers. Jednatřicetiletý olympijský vítěz posílí Jezdce na 4 roky. Opačným směrem putuje kanadský útočník, a loňský mistr světa, Anson Carter - ten shodou oklností právě mv týmu Capitals odstartoval svou zámořskou kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr | Foto: Miroslav Konvalina

Jágr rozšíří v týmu Rangers početnou českou kolonii. Červenomodrobílé barvy oblékají útočníci Martin Ručinský, Jan Hlaváč, Petr Nedvěd a Robert Holík, který už má americké občanství. Oba kluby se dohodly na finanční spoluúčasti na Jágrově platu. Český útočník, který podepsal před třemi lety s Capitals sedmiletý kontrakt, si má díky němu v následujících čtyřech letech vydělat 44 milionů dolarů. Podmínky nyní převezmou Rangers, ale Washington prý z této částky uhradí 20 milionů.

Zatímco dohoda obou klubů byla zpečetěna už ve čtvrtek, s Jágrem se Rangers dohodli prostřednictvím agenta na přesných podmínkách a změnách ve smlouvě až v pátek dopoledne newyorského času. Český hokejista souhlasil se snížením svého platu o milion ročně. V příštích čtyřech letech si tak vydělá deset milionů ročně. Opční právo na pátý rok smlouvy za stejných finančních podmínek bude uplatněno podle nové dohody za určitých okolností - pokud ve čtvrté sezoně s Rangers dá 40 gólů nebo nasbírá 90 bodů a tým postoupí z prvního kola play off, nebo pokud si v posledních dvou sezonách připíše 80 gólů či 180 bodů a tým vyhraje v play off dvě kola. Třetí možností, jak využít opci, je, že během posledních tří sezon v Rangers získá některou z individuálních cen nebo tým vyhraje dvakrát Stanleyův pohár.

Podle listu Washington Post se Jágr po třetí hodině odpoledne na Floridě odpojil od mužstva Capitals a vyrazil na letiště, kde by měl stihnout let do Ottawy. Tam se má setkat s novými spoluhráči, s nimiž by měl už v sobotu nastoupit k zápasu proti Senators. Ve Washingtonu Jágr nechává svého dlouholetého parťáka Roberta Langa, s kterým hrál už v Pittsburghu, kde prožil během jedenácti sezon nejlepší roky své kariéry. V letech 1991 a 1992 získal po boku Maria Lemieuxe Stanleyův pohár a v dresu Penguins sbíral také individuální ocenění. Jednou obdržel Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hokejistu a pětkrát se stal nejproduktivnějším hráčem NHL. Dosud odehrál v zámořské soutěži 996 zápasů, v nichž dal 522 gólů a zaznamenal 758 asistencí.

Přestupem se komplikuje Jágrův případný start na mistrovství světa v Praze. Český hokejista v tomto týdnu prohlásil, že pokud bude zdravý a jeho klub nebude v play off, přijede. Zatímco ale Washingtonu patří v Jihovýchodní divizi poslední místo, Rangers mají na play off lepší vyhlídky. V Atlantické divizi jsou čtvrtí. Washington prodejem Jágra ušetří, jak chtěl, i když se bude i nadále podílet na jeho platu. Carterovi totiž jeho smlouva zajišťuje ročně "jen" 2,8 milionu dolarů. I přesto budou Capitals patrně ve výprodeji pokračovat. List Washington Post zveřejnil informace, že se klub snaží kvůli vysokým platům zbavit i jiných hráčů. Je mezi nimi i Lang, který zažívá vynikající sezonu a v kanadském bodování NHL mu momentálně patří druhé místo. Na seznamu mají být i Slovák Peter Bondra, Rus Sergej Gončar či německý brankář Olaf Kölzig.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme