Jaroslav Plašil: Změna v čele žebříčku WTA bude osvěžující

Pozice ženské světové jedničky v tenisu je volná. Po porážce ve čtvrtfinále Australian Open ji opouští Dánka Caroline Wozniacká, kterou od pondělka oficiálně nahradí nová královna. Může panovat lépe a hlavně suverénněji?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Končící světová jednička Caroline Wozniacká

Končící světová jednička Caroline Wozniacká | Zdroj: ČTK

Jsou věci, na které se můžete spolehnout. Že po pátku přijde sobota, po noci den a že tenistka Caroline Wozniacká bude hrát stále stejně. Kdyby existovala jednotka konstantnosti formy, mohla by se klidně jmenovat jeden či jedna Wozniacki.

Dánka hraje totiž to samé na jaře, v létě, na podzim i v zimě, v hale či venku, na trávě či na betonu, za stavu 1:0, 0:3 i 6:6, proti soupeřce, která se raději brání, i proti té, co naopak útočí. V tom je bezesporu nejlepší, je natolik psychicky silná, že si úroveň dokáže podržet za každé situace.

I proto byla poměrně dlouho (zhruba rok a čtvrt, až na jedno "miniobdobí" nepřetržitě) světovou jedničkou, a protože jiný spravedlivější systém měření výkonnosti než současný žebříček WTA zatím není, nebyl důvod o její pozici pochybovat, přestože stále nevyhrála velký turnaj a jen dlouhodobě využívá slabších chvilek těch, které by díky své hře mohly být lepší déle, ale různé důvody jim v tom brání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poznámka Jaroslava Plašila ke konci vlády Caroline Wozniacké ženskému tenisu

Druhá věc je ale ta, jaké emoce dokázala Caroline Wozniacká jako královna lidem přinášet. Největší zážitky jsou totiž většinou spojené s významnými sportovními výkony a událostmi a u těch teď už bývalá jednička pokaždé chyběla. Panovala, ale nerozdělovala, pokud jde o fanoušky a radost.

Rozhodně ne v takové míře jako tenistky, které ji teď na trůnu vystřídají. Platí to o Petře Kvitové, o Rusce Marii Šarapovové a stejné by to bylo také v případě Bělorusky Viktorie Azarenkové, pokud by některou ze zmíněných tenistek porazila v sobotním finále. Už jen v tomto bude změna osvěžující, i kdyby neměla vláda nové královny trvat tak dlouho jako ta předchozí, konstantní.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme