Je to pro nás velká výzva, říká Petr Sýkora

Sidney Crosby, nejzářivější hvězda současné hokejové NHL, utrpěl v sobotu nejvážnější zranění své dosavadní kariéry. Dvacetiletý útočník Pittsburghu v utkání s Tampou narazil do mantinelu tak nešťastně, že si způsobil těžký výron pravého kotníku. Podle prvních vyšetření byl měl kapitán svým Tučňákům chybět minimálně měsíc. Vyloučena ovšem není ani delší absence. Podobné zranění utrpěl 6. prosince i brankář Pittsburghu Marc-Andre Fleury a od té doby se na led ještě nedostal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sidney Crosby, nejzářivější hvězda NHL

Sidney Crosby, nejzářivější hvězda NHL | Foto: AFP

Crosby tak může zapomenout na obhajobu Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hokejistu základní části NHL, kterou poprvé získal v minulé sezóně. I v té současné se držel na špici tabulky produktivity, v době svého zranění byl čtvrtý, ale se stejným bodovým ziskem jako vedoucí Vincent Lecavalier z Tampy.

Největší problém ale samozřejmě znamená zranění Crosbyho pro jeho tým. "Je to pro nás samozřejmě ohromná rána," říká trenér vedoucího celku Atlantické divize Michel Therrien. "Není tým, který by se jen tak dokázal vypořádat se zraněním nejlepšího hráče v lize. Sidney je srdcem našeho mužstva a velkým lídrem. Musíme se s touto nepřízní osudu pokusit vypořádat co nejlépe."

Sidney Crosby hraje severoamerickou NHL třetí sezónu, během kterých kvůli zranění chyběl jen ve čtyřech zápasech. Ani jeden z nich Pittsburgh nevyhrál. To ale přestalo platit hned v prvním utkání po zranění kapitána, Penguins zvítězili na ledě Montrealu 2:0. Gólem se na tom podílel Jevgenij Malkin. Ruský mladík by měl převzít asi největší díl zodpovědnosti za výsledky týmu při absenci Crosbyho. "Když jsme teď bez našeho vůdce a kapitána, budu se snažit hrát ještě lépe," říká třiadvacetiletý Malkin.

Zranění Crosbyho dává možnost více se ukázat také ostatním. Třeba i českému útočníkovi Petru Sýkorovi. "Budu hrát hodně, poslední dva zápasy jsem byl na ledě přes třiadvacet minut, jsem z toho docela ztahaný. Dostal jsem se ze třetí do první lajny. Snad mi tam spadne víc branek," přeje si rodák z Plzně, který se v této sezóně zatím trefil třináctkrát.

"Je to taky šance pro kluky, kteří by se jinak nedostali do přesilovek. Přišli dva kluci z farmy, Taffe hned dal v Montrealu vítězný gól. Nejsou to špatní hokejisté, dostanou šanci a určitě tady můžou v klidu hrát. Pro ně je to veliká šance," říká Petr Sýkora. "Je to další výzva pro celý tenhle tým, nebude lehké vyhrávat bez Sidneyho."

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme