Z rasismu na fotbalových zápasech je mi trapně, říká komentátor Jindřich Šídlo

S návratem diváků na fotbalové stadiony, i když zatím jen velmi omezeným, se do ochozů zřejmě vrátily i rasistické projevy. Incidentem na nedělním zápase Sigmy Olomouc s Viktorií Plzeň se bude zabývat Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komentátor Jindřich Šídlo během veřejné debaty Českého rozhlasu Plus.

Komentátor Jindřich Šídlo během veřejné debaty Českého rozhlasu Plus. | Foto: Lída Žlábková

„Na to, že na stadion mohlo jen 250 lidí, to má docela dramatický ozvuk," ohodnotil ve vysílání Českého rozhlasu Plus situaci komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo, který je také fotbalový expert a fanoušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s Jindřichem Šídlem

Na hráče Jeana-Davida Beauguela z plzeňského týmu totiž domácí olomoucké publikum dělalo zvuky imitující opici. Beauguel i vedení Plzně chování fanoušků hned po zápase ostře odsoudili a Sigma Olomouc se omluvila. Přesto se nedělní událostí bude zabývat disciplinární komise. 

„Rasismus je na stadionech stále přítomen, byť méně než třeba před dvaceti lety. Nejlepší výchova proti rasismu na fotbalových stadionech je, že ve většině českých klubů už hrál nebo hraje nějaký tmavý hráč. Ale nefunguje to automaticky," hodnotí Šídlo.

Komentátor přiznává, že sám se někdy nechá na stadionu unést, nikdy ale nesklouzává k rasismu.

„Kluby to nechtějí, hráči to nechtějí, sedí v kabině se svými spoluhráči a před nimi jim prostě musí být trapně. I mně je strašně trapně za ty hráče," říká k rasistickým urážkám fanoušků Šídlo.

Lucie Vopálenská, Kateřina Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme