Jiří Novák kráčí za životním úspěchem

S lehkostí tanečníka prošel úskalími třetího kola Australian Open Jiří Novák. Česká jednička strávila na kurtu v Melbourne parku se Španělem Franciscem Clavetem necelé dvě hodiny, po kterých svítil na tabuli přesvědčivý důkaz současných Novákových kvalit ? 6:3, 6:4, 6:1. "Jirka má životní formu," nechal se už před Australian Open slyšet jeho kouč Jan Kukal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Novák

Jiří Novák | Foto: ATP tenis

Ostatně po třech vítězných zápasech v Melbourne to nepopírá ani sám Jiří Novák. "Asi to bude pravda," říká skromně. Příčinu vidí v kvalitní prosincové přípravě, kterou poprvé absolvoval pod vedením Jana Kukala. "A taky se k tomu po delší době přidalo i zdraví. Většinu roku hrajeme v teple a když pak koncem roku přijedeme na šest týdnů do evropské zimy, vždycky nastydnu a to mě zbrzdí. Letos jsem tomu naštěstí unikl, mohl trénovat naplno a na mých výkonech se to pozitivně projevuje." Doklad? Čtvrtfinále na turnaji v Dauhá, semifinále v Aucklandu a teď už osmifinále Australian Open.

Do něj došel Jiří Novák naprosto suverénně, i když v úvodu třetí sady souboje s Clavetem se u něj objevil lékař. "Objevily se mi puchýře na noze, měl jsem je sice zatejpované, ale v tom vedru se mi to nějak shrnulo a v ponožce to šeredně pálilo," vysvětluje otec tří dětí. "Doktora jsem si vyžádal už po konci druhého setu, ale dorazil až za stavu 2:1 ve třetím. Naštěstí mě to nijak nerozhodilo a svým servisem jsem hned vzápětí potvrdil předchozí brejk.?

Ve své čtvrtině pavouka zbyl Novák jako poslední nasazený tenista - teoreticky vzato by tedy nyní měl dojít až do semifinále, před ním totiž nastoupí proti na žebříčku níže postaveným soupeřům. "Papírově to tak je, ale ti, kteří ostatní nasazené vyřadili, byli v tu chvíli lepší," ví moc dobře rodák ze Zlína, že dopředu nikdy nic není možno brát za definitivní.

V každopádně čeká Jiřího Nováka zápas o životní úspěch ? ve čtvrtfinále některého z grandslamových turnajů ještě nebyl. Proti němu se postaví Slovák Dominik Hrbatý. "Moc dobře se známe, naposled mě Domino loni v Moskvě ve třech setech porazil," prokáže dobrou paměť Novák. "Navíc loni byl Hrbatý v Melbourne ve čtvrtfinále, kde prohrál s Rafterem. Je to velmi kvalitní tenista, už byl na žebříčku na 13. místě. Bude to otevřený zápas, o svou životní šanci se porvu," slibuje český daviscupový reprezentant.

Jeden rekordní zápis do osobních statistik ovšem šestadvacetiletý tenista udělá v každém případě. V žebříčku pro nasazování do turnajů, který je pro samotné hráče důležitější než ATP Champions Race sestavovaný jen podle letošních výsledků, se po Australian Open poprvé v životě usadí v první dvacítce. "To je samozřejmě fajn, ale co se tím změní? Pro mě prakticky nic a lidi doma taky asi sotva změní svůj pohled na český tenis," říká Jiří Novák, osmifinalista prvního grandslamového turnaje sezóny.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme