Johansson nedopřál Safinovi oslavu narozenin

Švédský tenista Thomas Johansson získal svůj první grandslamový titul, když ve finále Australian Open v Melbourne porazil Marata Safina slavícího právě dnes své dvaadvacáté narozeniny 3:6, 6:4, 6:4 a 7:6. Šestadvacetiletý Johansson je po čtrnácti letech vůbec prvním Švédem, který vyhrál úvodní grandslam sezóny. Naposledy dvouhru v Melbourne vyhrál Mats Wilander v roce 1988. Českým fanouškům udělala radost juniorka Barbora Strýcová, který ve finále dvouhry porazila Rusku Šarapovovou 6:0 a 7:5.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marat Safin

Marat Safin | Zdroj: ČTK

Švédský tenista dominoval výměnám od základní čáry a returnem eliminoval tvrdý servis soupeře. V tie-breaku čtvrtého setu Švéd vedl už 6:1, ale využil až čtvrtý mečbol, když Safinův lob dopadl do autu. Za výhru Švéd získal milión australských dolarů, téměř 20 miliónů korun. Jen první set Johansson jakoby z piety věnoval Safinovi k jeho narozeninám. Malou útěchou Rusovi bylo, že mu obecenstvo po utkání zazpívalo: "Happy birthday to you."

České fandy dost možná stejně jako finále mužů zajímala i patnáctiletá Strýcová, která vyhrála první set svého finále za devatenáct minut a hned v první hře druhého setu vzala soupeřce servis. Poté začal být zápas vyrovnanější. Za stavu 3:5 ještě čtrnáctiletá Ruska odvrátila mečbol, ale v koncovce Strýcová soupeřku udolala. Plzeňská Strýcová vyhrála poprvé v kariéře dvouhru na grandslamovém turnaji. Loni s Petrou Cetkovskou zvítězily na Australian Open ve čtyřhře. Česká tenistka vyhrála juniorku na grandslamovém turnaji po dvanáctileté pauze. Naposledy to dokázala Andrea Strnadová ve Wimbledonu v roce 1990.

Statistika finále Johansson - Safin: Vítězné míče: 53:39. Nevynucené chyby: 43:36. Využité brejkboly: 3/14 - 3/6. Esa: 16:13. Dvojchyby: 4:2. Úspěšnost prvního podání (v procentech): 56:63. Body celkem: 136:121.

Ostatní finálové výsledky:

Smíšená čtyřhra: Ullyett, Hantuchová (Zim./SR) - Etlis, Suarezová (Arg.) 6:3, 6:2. Junioři: Morel (16-Fr.) - Reid (10-Ausst.) 6:4, 6:4. Juniorky: Strýcová (7-ČR) - Šarapovová (Rus.) 6:0, 7:5. Junioři, čtyřhra: Henry, Reid (3-Austr.) - Mergea, Tecau (Rum.) bez boje. Juniorky, čtyřhra: Dulková, Widjajaová (3-Arg./Indon.) - Kuzněcovová, Mezaková (1-Rus./Chorv.) 6:2, 5:7, 6:4.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme