Josef Sabovčík si zahrál na oheň

Při slavnostním zahájení zimních olympijských her v Salt Lake City se na ploše objevil v roli ohně bývalý bronzový medailista z olympiády v Sarajevu Josef Sabovčík. Po ceremoniálu ho zastihl olympijský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Vavrouška

Petr Vavrouška | Foto: ČRo

Symbol zimních olympijských her v Salt Lake City, malý chlapec s lucernou, měl při zahajovacím divadle hodně práce. Odrážel blesky, kryl se před prudkým větrem, ze skrýše pozoroval slídící kojoty, utíkal před hrozícím chřestýšem a nakonec kolem něj produpal mohutný bizon. asi nejvíc jsme se o něj báli ve chvíli, když se ztratil ve sněžné bouři. pak se ale objevil oheň - Josef Sabovčík a chlapce ze spárů přírodních živlů vyvedl ven. a jak se stane, že se při tak významné chvíli ocitne na ploše slovenský krasobruslař? Před osmi měsíci oslovila Sabovčíka choreografka Sára Kawaharová a nabídla mu postavu ohně, která byla ale původně napsaná pro někoho jiného.

Producent, který tu roli psal, mě nikdy neviděl jezdit naživo. A já si řekl, že ho musím přesvědčit, a tak jsem přijel na zimák, pět minut jsem se rozjezdil. On se najednou rozhodl, že celou dobu, kdy psal tu mojí roli, měl vlastně na mysli někoho jiného.

Jak jednoduché! Když se před dvaapadesát tisíc diváků na stadióně postavil předseda mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge a řekl, že každý z nás by měl zapálit oheň v sobě a nebýt lhostejný k věcem, které ho obklopují. Najít vůli k boji proti bouřím života. ztvárnit ale takový oheň a ještě před miliardou diváků není nic jednoduché, už proto, že si zahráváte s nevyzpytatelnými plameny. Josef Sabovčík by o tom mohl vyprávět, i když se prý nebál.

Když jsem dělal s tím ohněm, měl jsem napuštěnou celou kombinézu nehořlavým materiálem. Ale ten kostým - protože já musel vypadat jako oheň - ten se nedal napustit, protože by to pak na mně úplně vyselo. A na to, abychom zachovali téma celého ceremoniálu, jsem to prostě musel tak trochu risknout. Není to zas tak těžké.

Josef Sabovčík žije ve Spojených státech už od roku 1992, konkrétně v Salt Lake City 7 let. Živí se jako profesionální krasobruslař a se svou show na ledě objíždí celý svět. například po těchto zimních hrách odjíždí na měsíc do Japonska. a jestli si ještě někdy vzpomene na Sarajevo a bronzovou olympijskou medaili?

Já na ní vždycky vzpomínám, a často. Všichni jsme tam dobře obstáli, takže kdo by na to nevzpomínal. Hlavně jsem si na to vzpomněl včera, když jsem stál mezi těmi dětmi, jak se okolo mě všechny začaly točit. Byl to příjemný pocit.

Šance, že by se Josef Sabovčík ještě někdy vrátil k soutěžnímu krasobruslení je však nulová.

Já už jsem si svoje odjezdil, a teď mě baví to, co dělám. Teď už na to nestoupí mladší, je to jejich doba.

Pokud jste propásli úvodní ceremoniál a postavu ohně v podání Josefa Sabovčíká, nezoufejte. objeví se i při ukončení zimních her v Salt Lake City. do té doby si musí nechat na vlasech rudý přeliv znázorňující oheň.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme