K úspěšné odvetě stačila hokejistům jedna povedená třetina

Až gólová smršť ve třetí třetině zajistila českým hokejistům vítězství ve druhém přípravném utkání proti Švýcarsku. Na začátku závěrečné části naši v Prostějově prohrávali 0:3, dokázali však otočit na konečných 5:3. Dvě branky dal obránce Zíb, po jedné přidali Záhorovský, Hřebejk a Hamr. Češi tak před čtyřmi tisícovkami diváků odčinili den starou prohru z Olomouce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Hadamczik nasadil do odvety opět brankáře Čechmánka, ale udělal řadu změn ve složení obrany i útoků. Mimo hru zůstal Rachůnek, který má drobné zdravotní problémy. A domácí měli v úvodu mírnou převahu, zejména však díky přesilovým hrám. Největší zmatek před Manzatovou brankou si však Švýcaři zavinili sami chybnou rozehrávkou. Jinak se český tým v početních výhodách trápil stejně jako ve čtvrtek v Olomouci. Při Kotrlově vyloučení si první vážnější zákrok připsal Čechmánek, se střelou Forstera od modré si ale poradil. Jeho spoluhráči se dnes snažili hrát aktivněji, více bruslili, při vyrovnaném počtu hráčů na ledě však měli často problém s rychlým přechodem středního pásma. Ve 14. minutě byl vyloučený Gřegořek a soupeř opět potvrdil, že jeho produktivita je na solidní úrovni. První Sprungerovu střelu třinecký gólman ještě s obtížemi vyrazil, ale dorážku, kterou bránící česká čtveřice pouze sledovala, už zlikvidovat nestihl.

Obraz hry se nezměnil ani po první přestávce. Ve 27. minutě mohl vyrovnat Huml, ale udeřili opět hosté. Vracející se Hřebejk nepokryl Lemma, který v pádu usměrnil přihrávku Jeannina do české branky. A blíže k další brance měli znovu Švýcaři. Český tým se sice snažil, střílel dvakrát častěji než soupeř, ale do velkých šancí se nedostával. Svěřenci trenéra Kruegera je totiž před Manzata prakticky nepustili. Ve 34. minutě se do dobré pozice dostal osamocený Vauclair, nemířil však přesně. V závěru druhé dvacetiminutovky hráli Švýcaři 25 vteřin v pěti proti třem, i díky několika Čechmánkovým zákrokům ale přesilu nevyužili. Následující klasickou převahu už ale ano. Na konci krásné kombinace na jeden dotek byl obránce Blindenbacher. Domácímu výběru, ve kterém většina hráčů nemá šanci prosadit se do konečné nominace na mistrovství, se ale přece jen podařilo snížit. Dorážející Záhorovský využil menší zaváhání švýcarského gólmana a dočkal se ve druhém startu první reprezentační branky.

A snížení český tým nastartovalo k velkému obratu. V rozmezí 58 vteřin se mu podařilo díky premiérovému gólu Hřebejka a následné Hamrově střele od modré vyrovnat. Tím ale obrat nekončil. Úřadující vicemistři světa dostali výhodu přesilové hry pěti proti třem a na rozdíl od olomouckého utkání ji i využili. Skóre ve prospěch Česka otočil přesně střílející Zíb. Liberecký obránce poté i uzavřel výsledek, když se prosadil po samostatné akci. Švýcaři ještě reklamovali, že se Zíb prosadil do posunuté branky. Otřesený soupeř se ještě v samotném závěru pokusil zápas zdramatizovat, k čemuž mu pomohly české fauly. Překonat Čechmánka se mu ale už nepodařilo.

Trenér Alois Hadamczik ocenil, že jeho svěřenci extrémní vůlí a nasazením dokázali ve třetí třetině zápas otočit. "Švýcaři mají mnohem zkušenější tým a včera i dnes nás přehrávali. My jsme se ale dokázali nakonec tlačit do branky a prosadili jsme se," pochvaloval si Hadamczik. Podle jeho asistenta Josefa Palečka měl výkon českého týmu stoupající tendenci. "První třetina byla z naší strany špatná, ve čtvrtečním duchu. Ve druhé jsme si ale již vytvořili tlak a ve třetí jsme se i prosadili. Pomohl nám první gól, hráči pak začali více bruslit, chodili do těla a soupeř je musel často faulovat," uvedl Paleček.

Česká republika - Švýcarsko 5:3 (0:1, 0:1, 5:1)

Branky a nahrávky: 43. Záhorovský (M. Růžička), 50. Hřebejk (Brabenec), 51. Hamr (Kotrla), 53. Zíb (Blaťák), 57. Zíb - 15. Sprunger (Wichser), 29. Lemm (Jeannin, Ngoy), 42. Blindenbacher (Monnet, Sprunger).
Rozhodčí: Smeták - Čech, Chytil (všichni ČR). Vyloučení: 9:12, navíc Jeannin (Švýcarsko) 10 min. Využití: 2:2.
Diváci: 3794.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme