Kanada s českými tenistkami ve Fed Cupu pokaždé prohrála

Zatímco v uplynulých dvou letech hrály tenistky České republiky pokaždé finálovou skupinu Fed Cupu, nyní musejí bojovat o účast v nejvyšší kategorii této soutěže. Soupeřem v baráži jim budou v Přerově reprezentantky Kanady. Favoritem vzájemného souboje jsou jednoznačně české tenistky, které se mohou opřít i o historickou bilanci. Český či dříve československý tenis se utkal se svým kanadským protějškem celkem čtyřikrát a pokaždé vyhrál. Naposledy to bylo ve čtvrtfinále první divize Fed Cupu 1996.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tenistka

tenistka | Foto: Samuel Kubáni

Zajímavostí je, že u všech soubojů byla Helena Suková. Poprvé to bylo přesně před dvaceti lety, v červenci 1982. Šlo o první kolo Fed Cupu a Suková s Hanou Mandlíkovou o postupu rozhodly už po úvodních dvouhrách. Prohra deblového páru Suková, Iva Budařová už dala výsledku jen konečnou podobu 2:1 pro Československo.

Nejvyrovnanější zápas Kanaďanky sehrály ve čtvrtfinále 1987. Před domácím publikem ve Vancouveru se po první dvouhře ujaly vedení, Helen Kelesiová senzačně porazila Sukovou. Mandlíková ale vyrovnala, a ačkoli se deblový pár Kelesiová, Hetheringtonová snažil sebevíc, na Sukovou s Mandlíkovou, představující v té době světovou špičku, nestačil. Kanada prohrála opět 1:2.

Hned o rok později se oba týmy potkaly znovu, tentokrát až v semifinále. Kanada hrála ve stejné sestavě, na straně ČSSR nahradila Mandlíkovou Radka Zrubáková a svůj druhý rok v národním týmu prožívala Jana Novotná, hrající čtyřhru. Na betonu v australském Melbourne se nejvíce zapotila Zrubáková, která potřebovala k vítězství tři sady. Československo vyhrálo 3:0.

Poslední souboj se uskutečnil v dubnu 1996 ve Vancouveru při čtvrtfinále první divize Fed Cupu. Češky se po nezdaru v roce 1994 musely protloukat až v třetí divizi. V roce 1995 postoupily do první divize a cestou k opětovné účasti ve Světové skupině vyřadily v roce 1996 právě i Kanadu. Novotná se Sukovou zařídily vítězství 3:0. Na kanadské straně hrála i Jana Nejedlá, jediná tenistka, která nastoupí i ve víkendové baráži.

Nejznámější postavou soupeře je pražská rodačka Jana Nejedlá, 114. hráčka žebříčku WTA. Osmadvacetiletá tenistka neprohrála fedcupovou dvouhru od roku 1998. Na profesionálním okruhu WTA je však lepší Maureen Drakeová (110. na žebříčku). Ta byla v říjnu 1999 v první světové padesátce a ve stejném roce hrála čtvrté kolo Australian Open. Vanessa Webbová (147.) je stálicí kanadské čtyřhry, dvacetiletá Marie-Eve Pelletierová (153.) na premiéru ve Fed Cupu zatím čeká. Žádná z kanadských tenistek dosud nevyhrála jediný turnaj okruhu WTA ve dvouhře ani ve čtyřhře.

Vzájemné zápasy Československa a ČR s Kanadou ve Fed Cupu: 1982: ČSSR - Kanada 2:1 (1. kolo Světové skupiny) 1987: ČSSR - Kanada 2:1 (čtvrtfinále Světové skupiny) 1988: ČSSR - Kanada 3:0 (semifinále Světové skupiny) 1996: Česká republika - Kanada 3:0 (čtvrtfinále 1. divize)

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme