Kanaďanka Crawfordová a Švéd Lind berou zlato ve sprintu

Švédský běžec na lyžích Björn Lind získal na olympijských hrách v Turíně druhou zlatou medaili ve sprintu. Tu první vybojoval spolu s krajanem Thobiasem Fredrikssonem ve sprintu družstev. Fredriksson potvrdil své sprintérské schopnosti i v individuálním závodě, kde skončil třetí. Stříbro bral Francouz Roddy Darragon. Mezi ženami byla nejrychlejší dvaadvacetiletá Kanaďanka Chandra Crawfordová. Ve finále na tratích v Pragelatu dnes porazila Němku Claudii Künzelovou, bronzovou medaili získala Ruska Alena Sidková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bjoern Lind

Bjoern Lind | Zdroj: ČTK

Dvaadvacetiletá Crawfordová na loňském mistrovství světa v Oberstdorfu obsadila ve sprintu až pětačtyřicátou příčku a ve Světovém poháru se začala výrazněji prosazovat až v této sezoně. V prosinci na domácí půdě ve Vernonu poprvé pronikla do desítky a při posledním předolympijském závodě v Davosu skončila třetí.

Na olympiádě byl však už její postup do finále překvapením a nečekalo se, že by mohla zaútočit na nejvyšší příčky. Hned v první zatáčce se však dostala do čela, kde až do konce závodu úspěšně odrážela nápor soupeřek, a v posledním stoupání před cílovou rovinkou si vytvořila mírný náskok. Ten bez větších problémů udržela a o sedm desetin vteřiny porazila Künzelovou, která podobně jako ve štafetě zvládla finiš a o dvě desetiny porazila Sidkovou.

Česká reprezentantka Eva Nývltová nepostoupila z kvalifikace, v níž ztratila na Scottovou více než deset vteřin a skončila padesátá.

Björn Lind, který v této sezoně Světového poháru vyhrál polovinu ze šesti sprintů, oslavil olympijský double během devíti dnů. Jeho partner z vítězné dvojice Thobias Fredriksson mu ve finále vydatně pomohl, když před finišem odstavil domácího Itala Cristiana Zorziho. Tomu se nepodařilo obhájit ani bronz, s Fredrikssonem prohrál o čtyři sekundy.

Koukala s Kožíškem mohl hřát pocit, že je ve čtvrtfinále vyřadili dva nejlepší muži dnešního sprintu na 1325 metrů. V konečném pořadí skončil první z nich patnáctý, Kožíšek dvaadvacátý. Lind potvrdil pověst momentálně nejrychlejšího běžce; pro zlato ve dvojicích si doběhl klasickou technikou, pro individuální titul dnes volně.

Výsledky:

Muži - sprint (1,3 km volně):

Finále A: 1. Lind (Švéd.) 2:26,5, 2. Darragon (Fr.) -0,6, 3. T. Fredriksson (Švéd.) -1,3, 4. Zorzi (It.) -5,2.

Finále B: 5. Schwienbacher 2:23,9, 6. Frasnelli (oba It.) - 1,3, 7. Kjölstad (Nor.) -1,7, 8. Saarepuu (Est.) -4,0, ...15. Koukal, 22. Kožíšek (oba ČR) - vyřazeni ve čtvrtfinále.

Ženy - sprint (1,1 km volně):

Finále A: 1. Crawfordová (Kan.) 2:12,3, 2. Künzelová (Něm.) - 0,7, 3. Sidková (Rus.) -0,9, 4. Scottová (Kan.) -2,4.

Finále B: 5. Kuitunenová (Fin.) 2:18,1, 6. Gjömleová (Nor.) - 0,1, 7. Follisová (It.) -2,2, 8. Majdičová (Slovin.) -3,4, ...23. Procházková (SR) - vyřazena ve čtvrtfinále, 50. Nývltová (ČR) - vyřazena v kvalifikaci.

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme