Kateřina Neumannová má konečně olympijské zlato

Pro běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou byl závod na 30 kilometrů volnou technikou poslední příležitostí získat zlatou olympijskou medaili. Do závodu nastupovala Neumannová s virózou, ale po celou dobu se držela v popředí. V závěru se rozhodovalo mezi třemi ženami Ruskou Julijí Čepalovovou, Polkou Justynou Kowalczykovou a právě Kateřinou Neumannovou. Ta předvedla skvělý finiš a vytoužené ztalo vybojovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Neumannová se zlatou medailí

Kateřina Neumannová se zlatou medailí | Zdroj: ČTK

Třiatřicetiletá běžkyně, která na úvod her těsně prohrála ve skiatlonu s Estonkou Kristinou Šmigunovou, dnes v cílové rovince excelovala. V závěru náročného závodu dohnala malou ztrátu na Rusku Juliji Čepalovovou a Polku Justynu Kowalczykovou, které se pokoušely o trhák, a drtivým finišem obě v závěrečných metrech předstihla. Olympijskou šampionku z Nagana na této trati Čepalovovou porazila Neumannová o 1,4 sekundy, Kowalczyková za vítězkou zaostala o dvě sekundy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Rozhovor Radiožurnálu s Kateřinou Neumannovou

V čele vedoucí skupiny se prakticky po celý průběh závodu pohybovala Čepalovová. Ruskou lyžařku o medaili nepřipravil ani pád ve stoupání deset kilometrů po kolizi s Norkou Kristin Steiraovou.

Překvapivou medailistkou se stala Kowalczyková, která se těsně před turínskými hrami vrátila po dopingovém trestu a na nedávném mistrovství světa kategorie do 23 let získala dva tituly. O všechny úspěchy přitom mohla přijít, kdyby jí mezinárodní lyžařská federace loni nezkrátila původně dvouletý distanc na polovinu.

Vítězka klasické třicítky ze Salt Lake City Italka Gabriela Paruzziová se k radosti domácích fanoušků dlouho pohybovala na špici. V posledním stoupání před cílem však upadla a ztratila kontakt s medailovými pozicemi. Další velké soupeřky české běžkyně na startu chyběly. Vedoucí žena Světového poháru Norka Marit Björgenová, která byla po nemoci z formy, už den před třicítku z olympiády odjela. Závod vynechala i Kanaďanka Beckie Scottová, která se rozhodla šetřit síly a v závěru sezony a své kariéry chce zaútočit na celkové prvenství ve Světovém poháru.

Výsledky:

Ženy - 30 km volně s hromadným startem:

1. Neumannová (ČR) 1:22:25,4 hod., 2. Čepalovová (Rus.) -1,4, 3. Kowalczyková (Pol.) -2,1, 4. Steiraová (Nor.) -15,4, 5. Paruzziová (It.) -35,4, 6. Künzelová (Něm.) -36,7, 7. Ševčenková (Ukr.) -42,5, 8. Šmigunová (Est.) -57,1, 9. Zavjalovová (Rus.) - 1:03,1, 10. Valbusaová (It.) -1:12,2, 11. Philippotová (Fr.) - 1:40,7, 12. Follisová (It.) -2:20,7, 13. Sachenbacherová- Stehleová (Něm.) - 2:50,4, 14. Majdičová (Slovin.) -2:57,1, 15. Jacká (Kaz.) -3:05,1, ...27. Janečková -5:30,3, 31. Rajdlová - 6:13,2, 39. Erbenová (obě ČR) -7:55,2.

Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme