Koivu se vrátil a vytáhl Montreal do play-off NHL

Amerika a vlastně celý sportovní svět má od dnešní noci další, takřka hollywoodský, příběh. Finský hokejista Saku Koivu, kterému lékaři loni v létě diagnostikovali jednu z variant rakoviny, se totiž vrátil na led. V utkání zámořské NHL opět hrál jako kapitán za Montreal Canadiens a už jenom svojí přítomností přispěl k výkonu, kterým si jeho tým vybojoval účast v play-off.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saku Koivu

Saku Koivu | Foto: The Detroit News

Slavný hokejista, slavný klub ale v posledních třech letech se do bojů o Stanley Cup nedostal. A když v létě lékaři objevili u Koiva nemoc zvanou lymfom non Hodgkin, zdálo se vše opět ztracené. Fin musel podstoupit chemoterapii a místo na ledě zápasil v nemocnici o život. Vše se ale zlomilo a dnes v noci bojoval proti Ottawě. Diváci v Centre Molson bouřlivě aplaudují a Kouivu se sklání na úvodní buly. Jak sám finský centr přiznal, v první třetině hry se necítil zrovna nejlépe a byl dost nervózní. "Už ve druhé to ale bylo lepší," popisuje Koivu a dovykládá i zbytek utkání, "ve třetí třetině jsem toho moc nenahrál zato se trochu zklidnily emoce. Byl jsem prostě šťastný a lepší než hrát mi v tu chvíli přišlo prostě se koukat a užívat si hokej." Montreal porazil doma Ottawu 4:3 a play-off mu letos už neunikne.

Sedm měsíců - od loňského léta až do ledna, kdy mu lékaři oznámili, že příznaky choroby ustoupily - si Saku Koivu připadal jako v jiném světě. Tomu, že je vše snad už za ním, neuvěřil ani ve chvíli, kdy mu po chemoterapii opět začaly růst vlasy, ale až když opět oblékl dres nejslavnějšího a historicky nejúspěšnějšího klubu zámořské NHL. "Je to vlastně návrat do normálního života," oddechl si dnes nad ránem našeho času na tiskové konferenci, "byla to pořádná fuška vrátit se a začít znovu hrát hokej a soutěžit." Saku Koivu ale dobře ví, že zdaleka nemá vyhráno: "Boj s chorobou bude ještě dlouhý. Ale myslím, že nejtěžší kus cesty máme za sebou, i když pořád dost zbývá." Jen letmo ještě vzpomněl na nemocnici a zároveň zadoufal: "Snad to půjde stejně dobře jako v minulých sedmi měsících."

Lymfom non Hodgkin není - jak si asi většina laiků představuje - klasický nádor vypadající jako boulička. Je to nemoc postihující v podstatě celý organismus. Navíc bývá chronická. Dobře ale reaguje zejména na chemickou léčbu. "Výjimkou není, že byla nastolena v krátké době remise choroby. Tedy její zlikvidování do té míry, že v podstatě zmizí," vysvětluje onkolog doc. MUDr. Bohuslav Konopásek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Jedním dechem však dodává: "To ale neznamená, že je pacient vyléčený. Musí být dále pečlivě sledován, protože se může objevit aktivita choroby i přes její zdánlivé vyléčení."

Po různých druzích rakoviny se na led vrátili také jiní hokejisté. Hodgkinsonovou chorobou lymfatických uzlin trpěl slavný Mario Lemieux, Čech Miloš Holaň tři roky bojoval s leukémií. Holaňovi vyšel comeback asi nejméně. Za Anaheim nastoupil na několik utkání a pak se vrátil do české nejvyšší soutěže, konkrétně do Vítkovic. A právě Holaň si myslí, že humbuk, kterým teď Amerika opět vítá finského hokejistu na Koivovi žádné negativní stopy nezanechá. Přestože Amerika žije těmito příběhy a je mnohem otevřenější než Evropa: "Je to happyend a lidé z toho umí udělat pořádnou bublinu. Sám Saku Koivu ale ví, čím procházel a že k vystavování pro média toto určitě není."

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme