Konečně volný Petr Kouba zůstane asi ve Španělsku

Kdysi bezkonkurenční česká jednička mezi brankáři, Petr Kouba, se konečně dočkala chvíle, kdy může přemýšlet o růžovější fotbalové budoucnosti. Když se gólman Sparty vydal po úspěšném Euru v Anglii v šestadevadesátém do španělského Deportiva La Coruňa, netušil, že pro něj velký fotbal skoro skončil. V dalších letech se dostal do ligové branky v nejlepší evropské soutěži jen zřídkakdy a letos, kdy klub získal ještě gólmana Molinu, nezbylo na Koubu ani místo na lavičce náhradníků. Není proto divu, že teď, po skončení sezony, kdy vicemistru Evropy z Anglie skončila ve Španělsku smlouva, rozhlíží se Petr Kouba po nové štaci. Takové, kde se znovu postaví mezi tyče jako jednička.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrátil jste se do Česka na dovolenou, už máte jasno, kam se vydáte po ní?

"Bohužel, ještě nic uzavřeného a hotového není. Jedna věc je jistá: v La Coruni mi zaplaťpánbůh skončila smlouva, takže už mi nemohou dál komplikovat život a mohu se poohlížet po dalším angažmá."

Odchod z klubu vicemistra letošní španělské Primera Division je tedy jistý?

"Úplně jisté to není, ale muselo by stát něco velice zásadního v klubu, abych se ještě vrátil. Výměna trenéra, nebo něco takového. Zájem La Coruňa stále má a to mě překvapilo. Požádali mě, abych se nad svým odchodem ještě zamyslel, nabídli mě prodloužení smlouvy."

To je docela zvláštní. Trenér Irureta zůstává, pořádnou šanci vám nedal a přesto má zájem na vašem setrvání v klubu?

"Pro mě to je také zvláštní a překvapivé. Trenér si mě zavolal v sobotu po posledním tréninku a řekl mi, že by byl velice rád, kdybych působil v Deportivu dál. Prý mě má za velmi dobrého brankáře a chtěl by ze mě a z Moliny vytvořit silný tandem. Prý doporučí prezidentovi klubu jednat dál."

Jak se na taková slova tváříte? Poněkud nekorespondují s tím, jakou jste měl v týmu pozici?

"Je to takové znamení, že jsem nepracoval špatně, že jsem něco odvedl, že něco umím. Kdyby tomu tak nebylo, zájem by asi nebyl."

Přesto to ale vypadá, že byste dál nechytal a spíš kryl Molinovi záda, i když asi už jako dvojka, protože Kamerunec Songo´o odchází. Ale to by vás určitě neuspokojilo?

"Samozřejmě, že ne. Songo´o odchází do Mét, to je pravda, už má uzavřený kontrakt a trenér si asi fakt představuje, že bych dělal dvojku. I když mluvil o tom, že chce mít dva dobré vyrovnané gólmany, silnou dvojici. Ovšem je jasné, že by začal Molina a podle toho, jak chytá, tak si myslím, že by se asi opakovala situace, která tady byla před rokem. Pouze bych se posunul na místo prvního náhradníka a to se mi opravdu moc nechce."

Když uvažujete o dalších nabídkách, máte z čeho vybírat? Jak moc vám uškodila ta dlouhá pozice náhradníka?

"Není debat o tom, že mě uplynulé roky uškodily. Snažil jsem se odejít každý rok, vlastně půlrok, ale klub mě nepustil. Doufám, že teď, jakmile jsem volný a ve Španělsku ještě k tomu už nemám statut cizince z mimoevropské unie, pomůže mi i tohle najít odpovídající a dobré angažmá."

To znamená, že nabídky vám leží na stole a zajímají vás hlavně ty ze Španělska?

"Nejraději bych opravdu zůstal ve Španělsku. Je to podle mě stále jedna ze tří nejlepších fotbalových lig na světě a s rodinou jsme tam byli velice spokojení. Známe řeč, známe prostředí, už by se nám nechtělo moc měnit zemi. A manažeři mě ubezpečují, že zájem je a že by se mělo rozhodnout během nejbližších čtrnácti dnů."

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme