Konečný dojel na MS devátý

Český cyklista Tomáš Konečný dojel v závodě s hromadným startem na mistrovství světa v silniční cyklistice v Lisabonu na deváté pozici. Zlatou medaili vybojoval Španěl Oscar Freire.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na cyklisty čekalo jedenadvacet kol, z nichž každé měřilo 12,1 kilometru. Podle obvyklého scénáře patřil úvod jezdcům druhé garnitury. V druhém kole ujel Bajgudinov z Kazachstánu a Moldavan Sabalin. Druhý vydržel vpředu jen jeden okruh, ale Bajgudinov byl v záběru kamer ještě po tři další kola; po dostižení však okamžitě vzdal. Na poměrně krátkém okruhu se favorité dokonale hlídali, silné celky Německa, Itálie, Španělska, Belgie a Nizozemska kontrolovaly průběh závodu. Až v 17. kole ujela trojice Bettini, další Ital Di Luca a Španěl Vicisio, ale ani oni nebyli předurčeni k úspěchu. Především němečtí jezdci v čele s Kesslerem a Aldagem, kteří pracují pro Ullricha a Zabela, jejich únik zlikvidovali a ještě tři kola před koncem bylo vpředu pohromadě kolem 80 cyklistů. Mezi nimi byl kromě Konečného i druhý český zástupce Jan Hruška, i když ten se nakonec v první skupině neudržel. Opravdu závodit se začalo až v závěrečnýchdvou kolech. O úniky se pokoušela celá řada jezdců, ale Belgičan Verheyen, jeho krajan Mattan, Francouz Virenque, Ital Figueras ani Kolumbujec Botero neuspěli. V posledním stoupání se odpoutal vítěz letošního Gira d'Italia Simoni z Itálie a získal malý náskok, ale tři kilometry před páskou pohltil peloton i jeho, a tak se rozhodovalo překvapivě až ve spurtu. V něm se jezdci žádné země nedokázali seřadit do "vláčku", a tak každý jel sám na sebe. V dlouhé cílové rovince byl dlouho první Dekker z Nizozemska, ale nakonec se musel spokojit až se čtvrtým místem, i když ještě stačil za sebe zavřít skvělého spurtéra Zabela z Německa. Toho využil po jeho pravé ruce jedoucí Freire, za nímž se vyvezl ke třetímu místu Hauptman a těsně před ním proťal pásku Bettini.

Výsledky (254 km): 1. Freire (Šp.) 6:07,21, 2. Bettini (It.), 3. Hauptman (Slovin.), 4. Dekker (Niz.), 5. Zabel (Něm.), 6. Wadecki (Pol.), 7. Figueras (It.), 8. Michajlov (Rus.), 9. Konečný (ČR), 10. Zberg (Švýc.) všichni stejný čas, ...82. Hruška (ČR) -10:42.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme