Korupční skandál v bundeslize dospěl k domovním prohlídkám

Německo, pořadatel příštího světového šampionátuse podobně jako Česká republika potýká s fotbalovou korupcí. Skandál začal vyšetřováním sudího Roberta Hoyzera. Ten se přiznal, že ovlivňoval výsledky utkání, na která s vysokým kurzem sázel. V procesu poukázal na další korupční hříšníky. Kauza tak nabírá spád. Německá policie dnes provedla domovní prohlídky u devatenácti osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová brána

Fotbalová brána | Foto: Jan Rosenauer

Na základě nařízení berlínského státního zastupitelství bylo na prohlídky nasazeno celkem 150 policistů a pracovníků kriminálky, kteří v bytech či kancelářích hledali důkazní materiály. Kvůli ovlivňování zápasů je vyšetřováno 25 lidí, mezi nimi čtyři sudí a 14 hráčů. Všichni jsou podezřelí z manipulace nejméně při deseti zápasech v první, druhé a třetí lize a v Německém poháru. Mluvčí berlínské prokuratury Michael Grunwald dodal, že domovní prohlídky probíhaly dnes od rána na 32 různých místech v deseti spolkových zemích. "Detaily ohledně míst a dotyčných osob oznámíme později," řekl mluvčí. Mezi prvními, k nimž policisté zavítali, byla trojice sudích Jürgen Jansen z Essenu, druholigový berlínský arbitr Dominik Marks a Wieland Ziller z Drážďan. Podle Hoyzerovy výpovědi měl Jansen ovlivnit listopadový zápas nejvyšší soutěže mezi Kaiserslauternem a Freiburgem a údajně byl napojen na chorvatskou sázkařskou mafii. Ostatní řídili utkání v nižších ligách a v Německém poháru.

Do svých obydlí dnes museli úředníky pustit i někteří hráči, například norimberský záložník Maik Wagefeld či pět fotbalistů druholigových Drážďan. Jeden z nich - chorvatský brankář Ignjac Krešič - se ke korupčnímu jednání již přiznal. Německý fotbalový svaz uvedl, že všichni rozhodčí, jejichž jména dosud v souvislosti s vyšetřováním největšího skandálu v německém fotbale za posledních 30 let padla, nebudou až do vyšetření případu delegováni.

Skandál bedlivě sleduje celý fotbalový svět. Vždyť země příští rok pořádá mistrovství světa. "Všichni napjatě čekají, jakých rozměrů aféra dosáhne. " potvrdil ve vysílání Radiožurnálu bývalý trenér Sparty Praha, František Straka, který v bundeslize dlouhá leta působil. Akutní hrozba německé nejvyšší fotbalové soutěži, podle něj, nehrozí. Zatím. " Všechny kluby se od aféry ostře distancovaly. Bundesliga zažívá obrovský boom, stadióny jsou našlapané. Pokud by se ovšem prokázalo, že korupce zasahuje německý fotbal do hloubky, mohlo by to znamenat odklon diváků i sponzorů od klubů, což by, vzhledem k finanční situaci mnoha týmů, mělo vážné důsledky.

Straka též srovnal přístup český a německý přístup ke kauze. "Němci ustanovili speciální komitét, který se celou záležitostí bude zabývat. A ten se bude starat, aby se co nejméně uškodila domácímu fotbalu. Fanoušky také zajímá především to, aby se soutěž co nejrychleji očistila, ne nějaké babrání se v bahně telefonních odposlechů", řekl Straka.

ČTK, Adam Pražák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme