Korupční skandál v italském fotbale skončil tvrdými tresty

Slavný italský fotbalový klub Juventus Turín byl za účast v korupčním skandálu potrestaný přeřazením do druhé ligy. Vedle toho přijde o mistrovské tituly, které získal v předchozích dvou sezonách, a novou sezonu začne s odečtem 30 bodů. V italské Serii B budou hrát také Fiorentina a Lazio Řím. Naopak další slavný klub AC Milán zůstává v první lize, bude ale muset dohánět manko 15 bodů. Všechny kluby se mohou proti trestům do pěti dnů odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stefano Palazzi

Stefano Palazzi | Foto: AFP

V Římě to dnes oznámili zástupci pětičlenného disciplinárního tribunálu Italské fotbalové federace s tím, že Juventus, Fiorentina ani AC Milán se nebudou smět v nadcházející sezoně účastnit Ligy mistrů. V lukrativní soutěži je nahradí původně pátý AS Řím, sedmé Chievo a osmé Palermo. Třetí Inter Milán se v korupčním skandálu nekompromitoval. O tom, kdo potrestané týmy v první lize nahradí, zatím nebylo oficiálně rozhodnuto. Očekává se ale, že v Serii A zůstanou Lecce, Messina a Treviso, které v uplynulé sezoně sestoupily.

Všechny potrestané kluby se mohou do pěti dnů odvolat. Juventus a Fiorentina už oznámily, že své právo využijí. Zástupci turínského klubu označili rozhodnutí tribunálu za "neslýchané". Podle mužstva z Florencie je rozsudek "naprosto nespravedlivý. "Budeme bojovat všemi prostředky u všech dostupných soudů," uvádí se na oficiální stránce klubu. Fotbalisté Juventusu, pro něž státní žalobce Stefano Palazzi požadoval přeřazení až do třetí ligy, začnou novou sezonu s odpočtem 30 bodů, což znamená, že nebudou moci pomýšlet na okamžitý postup zpět do první ligy. Fiorentina přijde o dvanáct bodů a Lazio o sedm.

V minusu bude v úvodu Serie A také AC Milán, který bude muset dohánět manko 15 bodů. Z konečné tabulky uplynulé sezony tribunál klubu bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho odebral 44 bodů, čímž ho vyřadil z Ligy mistrů. Fanoušci obviněných klubů očekávali dnešní verdikt s velkou netrpělivostí. Příznivci Lazia protestovali před římským hotelem, v němž tribunál rozsudky oznámil. V Turíně se zase stovky fanoušků sešly před sídlem Juventusu.

Přísné tresty si vyslechli i někteří z 25 obviněných funkcionářů a rozhodčích. Bývalý generální manažer Juventusu Luciano Moggi, jenž je hlavní postavou skandálu, nesmí působit v žádné funkci ve fotbale pět let. Navíc musí zaplatit pokutu 50 tisíc eur. Stejný trest, jen s nižší pokutou, dostal i bývalý výkonný ředitel turínského klubu Antonio Giraudo, který zaplatí 20 tisíc eur. Franco Carraro, bývalý předseda fotbalové federace a člen Italského olympijského výboru, byl potrestán na čtyři a půl roku. Majitel Fiorentiny Diego della Valle nesmí ve sportu působit čtyři roky, Claudio Lotito, prezident Lazia, tři a půl roku. Adriano Galliani, někdejší předseda ligové soutěže a AC Milán, nesmí ve fotbale pracovat dva roky.

Massimo de Santis, jeden z nejznámějších italských rozhodčích, si nezapíská čtyři a půl roku. De Santis se měl představit i na mistrovství světa, kvůli skandálu byl ale z listiny nominovaných arbitrů stažen. Celkem bylo kvůli podezření z účasti na skandálu v červnu dočasně suspendováno deset rozhodčích a jedenáct asistentů. Verdikt měl být původně vynesen už v pondělí, předseda Cesare Ruberto ale termín několikrát odložil. Také dnes se čas oznámení trestů od 19. hodiny postupně odsouval a byl zveřejněn až po 21. hodině. Rozsudky padly pět dní poté, co se italští fotbalisté stali v Německu mistry světa. Osm z 23 šampionů má angažmá v sesazených klubech, pět jich hraje v AC. Část veřejnosti i někteří politici proto volali po amnestii. To však vedení svazu rázně odmítlo a dnes se pro potrestání viníků vyslovil i premiér Romano Prodi. Aféru rozpoutalo v květnu zveřejnění nahrávek telefonních hovorů bývalého generálního manažera Juventusu Moggiho, který ovlivňoval nasazování rozhodčích na zápasy svého týmu.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme