Kostaričtí fanoušci: Hlavně, že se budeme bavit

Utkáním domácích, německých fotbalistů s Kostarikou odstartují v 18 hodin boje na dlouho očekávaném mistrovství světa. Většina německých fanoušků neřeší otázku "Jestli vyhrajeme", ale "O kolik vyhrajeme..." Příklady z minulosti, kdy favorit v úvodním duelu mistrovství světa nebo Evropy "splakal nad výdělkem", ale nabádají k opatrnosti. Na tuhle statistiku se trochu spoléhají i kostaričtí fanoušci, kterých do dějiště utkání dorazilo na 6.000. S příznivci obou táborů natáčel v Mnichově náš zpravodaj Jiří Hošek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Družba" kostarických a německých fanoušků

"Družba" kostarických a německých fanoušků | Foto: Jiří Hošek

Fandové Kostariky doufají, že právě takzvaný "syndrom úvodního zápasu" jim hraje do karet.

"Jestli nevstřelí gól v první půli, tak se Němci dostanou pod strašný psychický tlak. Publikum na ně bude pískat a začne povzbuzovat Kostariku. Takže jak říkám, když nedají gól v prvních minutách, máme šanci na dobrý výsledek, třeba na vítězství 1:0 nebo na remízu," nabízí ze středoamerického pohledu optimistický scénář mladý Kostaričan, který na šampionát přijel se svými kamarády. Mají lístky na všechna utkání Kostariky v základní skupině. Výlet do Německa, kde bydlí u kamarádů-studentů, přijde každého z mladíků na 3000 eur. Na tom, jak se bude turnaj vyvíjet, jim ani moc nesejde.

"Zůstaneme tu celý měsíc až do konce mistrovství. Nezáleží na tom, jestli budeme vyhrávat nebo prohrávat. Důležité je, že se budeme bavit, bude to jedna velká party," těší se mladý Kostaričan a jeho nový německý kamarád přichází s originálním tipem na dnešní zápas, když tedy Kostaričanům na výsledku nezáleží ...

"Německo - Kostarika 8:0... No dobře, ve skutečnosti to bude tak 4:0," dráždí Kostaričany jejich německý vrstevník, ale zároveň neskrývá nadšením nad tím, že sem fanoušci zpoza Atlantiku vážili cestu. "Je to úžasné, přesně pro tyhle fanoušky se mistrovství světa pořádá! Museli urazit takovou dálku a Německo je vítá!"

Fantastická atmosféra panuje i v samotné Kostarice. Na dvě hodiny se tam úplně zastaví život.

"Čtyři milióny lidí nechají práce a budou se dívat na fotbal. Vláda rozhodla, že děti nemusí do školy a zaměstnanci po dobu zápasu s Německem nemusejí pracovat," popisuje fotbalovou horečku doma za oceánem další z kostarických fandů.

Pouliční diskuse s pivem v ruce se ale stáčí zpátky k podvečernímu zápasu. Co by se stalo, když by Německo na úvod šampionátu přece jen neuspělo?

"Nemyslím si, že by kouč Jürgen Klinsmann třeba hned po zápase odstoupil, ale po šampionátu určitě ano," myslí si německý fanda. Jeho kostarický kolega ale rezolutně kontruje prohlášením, že Klinsmann dostane padáka už zítra...

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme