Koukal a Magál v první desítce, zlato má na 50 kilometrech Ital di Centa

O poslední sadu individuálních medailí na 20. zimních olympijských hrách bojovali běžci na lyžích v závodě na 50 kilometrů volnou technikou s hromadným startem. Na start se v 10 hodin dopoledne postavili také čtyři čeští reprezentati a nikoli bez šancí na medailové umístění. Přesto žádný z nich na cenný kov nedosáhl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Koukal

Martin Koukal | Zdroj: ČTK

Po celou dobu byla v čele závodu poměrně velká skupina závodníků. Až těsně před cílem se oddělilo asi deset z nich a ti se ve finiši utkali o medaile. Do cíle přijel jako první domácí Giorgio di Centa, držitel zlaté medaile ze štafety. O necelou vteřinu později dojeli Rus Jevgenij Dementěv a Rakušan Michail Botvinov. O rozdělení medailí rozhodla v jejich případě cílová kamera.

Výborné sedmé místo obsadil Martin Koukal, těsně za ním dojel Jiří Magál. Ten v posledních deseti kilometrech vedl čelo závodu a spolu s Italem Pietrem Pillerem Cottrerem se pět kilometrů před koncem neúspěšně pokusil o únik vedoucí skupině. V tu chvíli Magál věřil v medaili: "Když jsme měli s Pillerem deset vteřin náskok, věřil jsem, že už nás ostatní nedojedou, ale tady tak strašně foukal vítr, že to nešlo."

Martin Koukal se musel dva kilometry před cílem vyrovnat s pádem. "To asi rozhodlo o tom, že dneska jsem medaili nezískal. Po tomhle pádu jsem se propadl ke dvacátému místu a musel jsem špičku dotahovat na krátkém úseku. Potom mi došli síly 100 metrů před koncem. Dneska jsem bohužel štěstí neměl." Lukáš Bauer, největší česká naděje a stříbrný medailista ze závodu na 15 kilometrů, figuruje v konečném pořadí na 16. místě. Poslední z Čechů byl na 27. pozici Milan Šperl.

Muži - 50 km volnou technikou s hromadným startem:
1. Di Centa (It.) 2:06:11,8, 2. Dementěv (Rus.) -0,8, 3. Botvinov (Rak.) -0,9, 4. Jonnier (Fr.) -1,7, 5. Piller Cottrer (It.) -2,2, 6. Södergren (Švéd.) -2,3, 7. Koukal -3,1, 8. Magál (oba ČR) -3,3, 9. Vittoz (Fr.) -4,6, 10. M. Fredriksson (Švéd.) - 5,3, 11. Gaillard (Fr.) -8,1, 12. Dolidovič (Běl.) -10,6, 13. Odnodvorcev (Kaz.) -11,6, 14. Bajčičák (SR) -13,1, 15. Gjerdalen (Nor.) -14,4, 16. Bauer -17,2, ... 27. Šperl (oba ČR) -50,1, 45. Malák -3:26,9, 47. Bátory (oba SR) -4:20,4.

Tereza Jandová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme