Koukal s Kožíškem vyjeli senzační bronz

Čeští lyžaři Martin Koukal a Dušan Kožíšek dosáhli ve sprinterském závodě dvojic na MS v německém Oberstdorfu historického úspěchu. Po zlatu Neumannové a stříbru Jandy se česká medailová sbírka na šampionátu zkompetovala díky dnešnímu bronzu. Z titulu mistrů světa se radují Norové Hofstad a Hetland.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Koukal

Martin Koukal | Zdroj: ČTK

České duo pro Českou republiku získalo překvapivě už třetí medaili na probíhajícím šampionátu a zkompletovalo pro výpravu sbírku cenných kovů. Koukal vybojoval medaili již na druhém šampionátu za sebou, před dvěma lety ve Val di Fiemme se stal mistrem světa v závodě na 50 kilometrů. Pro jednadvacetiletého Kožíška, někdejšího sdruženáře, je dnešní výsledek největším úspěchem kariéry.

Ve finálové jízdě, v níž se představilo deset dvojic, se české družstvo drželo od začátku v popředí. Na každého z dua čekal 1,2 km dlouhý okruh s dvěma stoupáními a Češi se v závěru pohybovali na druhém a třetím místě s Němci. Na předposledním úseku se Kožíšek dostal dokonce na chvíli na stříbrnou pozici před Němce Jense Filbricha.

V závěrečném okruhu sice vedoucí muž Světového poháru Axel Teichmann Koukala setřásl, ten však neměl problém se čtvrtým Italem Freddym Schwienbacherem a jako finišman dovezl český minitým k historickému bronzu. Sprinterský závod dvojic se jel na mistrovství světa poprvé.

Premiérové zlato získala po suverénním průběhu norská dvojice Ruud Hofstad, Tor Arne Hetland, kteří tak napodobili o několik minut starší úspěch svých krajanek. Závod žen totiž vyhrály veteránka Hilde Pedersenová s Marit Björgenovou, jež si spravila chuť po nepovedeném individuálním sprintu. Stříbro putuje do Finska díky dvojici Riitta Liisa Lassilaová, Pirjo Manninenová, třetí byly Rusky Julia Čepalovová a Alena Sidková.

Závodu se zúčastnily i české reprezentantky Helena Balatková- Erbenová a Ivana Janečková, ty ale do finále nepostoupily.

Výsledky: Sprint dvojic na 6x1,2 km: Muži: 1. Hofstad, Hetland (Nor.) 14:08,6, 2. Filbrich, Teichmann (Něm.) -3,8, 3. Kožíšek, Koukal (ČR) -4,8, 4. Zorzi, Schwienbacher (It.) -13,3, 5. Jonnier, Vittoz (Fr.) -14,3, 6. Kershaw, Grey (Kan.) -20,8, 7. Koševoj, Čebotko (Kaz.) -28,3, 8. Alipov, Ročev (Rus.) -48,8, 9. Lind, T. Fredriksson (Švéd.) - 50,6, 10. Lasutkin, Dolidovič (Běl.) -1:06,8. Ženy: 1. Pedersenová, Björgenová (Nor.) 12:19,7, 2. Lassilaová, Manninenová (Fin.) -2,8, 3. Čepalovová, Sidková (Rus.) -3,6, 4. Bauerová, Künzelová (Něm.) -9,8, 5. Follisová, Valbusaová (It.) - 11,1, 6. Stortiová, Philippotová (Fr.) -14,l2, 7. Malahovová, Jackajaová (Kaz.) -18,2, 8. Mischolová, Rochatová (Švýc.) -26,7, 9. Öhrstigová, Dahlbergová -32,2, 10. Rennerová, Scottová (Kan.) -32,4,

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme