Koulař Menc měl pozitivní dopinkový test

Český reprezentant ve vrhu koulí Miroslav Menc má podruhé v životě vážné problémy s dopingem. Zkouška prvního vzorku, který mu byl odebrán 26. dubna, totiž prokázala přitomnost zakázaného metabolitu nandrolonu. Mencovi proto byla okamžitě pozastavena sportovní činnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud by i druhý vzorek obsahoval uvedenou látku, hrozí již jednou potrestanému Mencovi doživotní distanc.

Miroslav Menc se poprvé provinil proti pravidlům o dopinku v únoru roku 1998, kdy po halovém mítinku v Aténách byl ve vzorku jeho moči nalezen anabolický steroid stanozolol. Disciplinární komise Českého atletického svazu mu tehdy zastavila činnost na dva roky. Menc celou tu dobu usilovně trénoval a do světa velké atletiky se dokázal vrátit. Na loňském halovém mistrovství Evropy v Gentu obsadil čtvrté místo, ale bronzové medaile se přesto dočkal. Vítěz z Gentu Ukrajinec Alexander Bagač, dopoval a titul z HME mu byl odebrán.

Miroslav Menc se pro Český rozhlas 1-Radiožurnál se odmítl k celému případu vyjádřit, s tím, že počká až na výsledky B-testu. Cítí se ale nevinen a je za svoji nevinu připraven bojovat. Podle generálního sekretáře Českého atletického svazu Františka Fojta ho však nečeká lehký boj.

Britský čvrtkař Richardson byl minulý týden omilostněn, protože nezávislí experti došli k názoru, že zvýšenou hladinu nandrolonu v krvi zavinila kombinace léků proti nachlazení s tvrdým tréninkem. Český atletický svaz si proto vyžádá od britských kolegů kompletní materiály týkající se Richardsonova případu. Šetření bude ale dlouhé a Menc určitě bude v české výpravě na mistrovství světa v Edmontonu chybět.

Marcel Pencák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme