Krize na Korejském poloostrově ohrožuje zimní olympiádu. Pokud se prohloubí, zůstanou Francouzi doma

Testy atomových zbraní a raket v Severní Koreji ohrožují příští zimní olympijské hry. Francie oznámila, že pokud nebude zajištěna bezpečnost, její sportovci příští rok nepojedou na Zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Napětí na korejském poloostrově v posledních dnech vystupňovala velmi ostrá rétorika amerického prezidenta.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang (Jižní Korea) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ZOH v Pchjongčchangu (ilustrační foto)

ZOH v Pchjongčchangu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Francouzská ministryně sportu Laura Flesselová prohlásila, že pokud se krize na Korejském poloostrově prohloubí a nebude zajištěna bezpečnost sportovců, francouzský tým zůstane doma. Současně však dodala, že v současné situaci takový krok ještě nehrozí. Podle zástupců Mezinárodního olympijského výboru je přeložení únorové olympiády do jiné země nepravděpodobné. 

"Bezpečnost je a vždy byla během příprav her naší hlavní prioritou. Dál o té věci jednáme se všemi zúčastněnými stranami, včetně Olympijských výborů. Současnou politickou situaci neustále úzce sledujeme spolu s jihokorejskou vládou," snaží se úřastníky her uklidnit Lee Dži-hje z organizačního výboru her.

Garance olympijského příměří

Podle předsedy mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha zároveň bezpečnost olympiády dostatečně kryje olympijské příměří, které je potvrzeno i rezolucí OSN.

"Tato rezoluce může být a bude důležitý symbol odhodlání mezinárodní komunity dosáhnout míru. Proto nemluvíme o plánu B. Kdybychom se teď bavili o různých možných scénářích toho, co se bude dít během Olympiských her, vysílalo by to špatné signály. Byla by to zpráva, která je v rozporu s naší vírou v mír a diplomacii," řekl Bach.

Spojené státy i Severní Korea mezitím dál pokračují v ostré výměně diplomatických výpadů. Bez ohledu na mezinárodní výzvy ke zklidnění rétoriky, americký prezident Donald Trump na Valném shromáždění OSN prohlásil, že v případě pokračující severokorejské hrozby jsou Spojené státy připraveny KLDR zcela zničit. Severokorejský vůdce odpověděl podobně ostrými slovy, když do Washingtonu vzkázal, že amerického prezidenta zkrotí ohněm.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme