Kros Štiřín: unikátní běžecký závod pomáhá předčasně narozeným dětem

"Čím horší počasí, tím lepší kros." Tak zní heslo přespolního běhu, který se tuto sobotu uskuteční na loukách nedaleko Prahy. Závodu, jehož patronem je i šéf české atletické reprezentace Tomáš Dvořák, se zúčastní stovky běžců. Každý z nich přitom svou registrací přispívá na centrum pro předčasně narozené děti.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krosový běh ve Štiříně

Krosový běh ve Štiříně | Foto: Jarmila Karolína Riesová/kros-stirin.cz

„Závodníci se mohou těšit na sportovní zážitek v krásné přírodě. Běžíme za jakéhokoliv počasí, i kdyby padaly trakaře," řekl serveru iROZHLAS.cz Antonín Pařízek - ředitel závodu a současně vedoucí lékař perinatologického centra gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Louky mezi Všedobrovicemi a Štiřínem nedaleko od Prahy hostí už 7. ročník závodu. Účastnit se ho mohou běžci všech věkových kategorií, každý z nich přitom přispívá právě na perinatologické centrum pro nedonošené děti.

„Centru věnujeme veškerý výtěžek závodu. Děti, které měly start do života ztížený právě svým předčasným narozením, budou i na startovní čáře – nikoho ale neseparujeme, budou zařazeny mezi ostatní, nikdo neví kdo je kdo," uvedl ředitel závodu.

„V jednu chvíli se tam podle mého bude pohybovat asi 600 lidí. Registrovat se lidé mohou online i v sobotu přímo na startu. Přijde také profesor Pirk s rodinou, tradičně se účastní i profesionální sportovci," dodal.

Tradičním patronem štiřínského krosu je třeba šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák, který je se závodem spjat nejen po sportovní stránce, sám je totiž otcem předčasně narozených dětí.

V Česku se ročně počet nedonošených novorozenců pohybuje okolo necelých 9 tisíc, jejich zdravotní stav a následný vývoj nicméně velmi závisí na tom, ve kterém konkrétním týdnu těhotenství se narodí. Po porodu musí některá miminka zůstávat v intenzivní péči neonatologů i celé měsíce. Pokaždé je přitom čeká nelehký boj, který po psychické stránce ovlivňuje celou rodinu. Rodičům předčasně narozených dětí proto pomáhají i různé neziskové organizace, jako je například sdružení Nedoklubko

Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme