‚Kamarádi tam bojují v maskáčích.‘ Krpálek kvůli invazi na Ukrajinu nepřevezme státní vyznamenání

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek nepřevezme od prezidenta republiky Miloše Zemana státní vyznamenání. V příspěvku na sociálních sítích uvedl, že si nedokáže představit sebe ve slavnostním obleku, když jeho přátelé a další sportovci brání Ukrajinu po vpádu Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský festival v Praze přivítal zlaté medailisty a další olympioniky.

Dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Udělení státního vyznamenání si velmi vážím. Je to pro mě pocta, asi největší, jaká může v nesportovním životě být. Bohužel se musím z pondělního slavnostního předávání omluvit,“ napsal na sociální sítě Krpálek, který si ocenění osobně ve Vladislavském sále nepřevezme.

Přitom si ho rozhodně zaslouží, na olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiru 2016 a v japonském Tokiu 2020 dosáhl úspěchu na hranici uvěřitelnosti. Nikdo před ním nikdy nezískal zlatou olympijskou medaili v judu ve dvou nejtěžších váhových kategoriích.

Po vpádu Ruska na území Ukrajiny jdou ale sportovní události stranou. „Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast,“ dodal Sportovec roku 2021.

„Vždy jsem hrdě a rád reprezentoval naši zemi a vždy budu, ale moc si přeji, aby sportovní souboj byl jediný způsob soupeření mezi státy.“

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme