Kuzněcovová triumfovala na US Open

Třetí ze čtyř letošních grandslamových tenisových turnajů má ruskou vítězku. Po Anastasii Myskinové v Paříži a Marii Šarapovové ve Wimbledonu získala premiérový grandslamový titul Světlana Kuzněcovová. Devatenáctiletá Ruska porazila ve finále US Open krajanku Jelenu Dementěvovou 6:3 a 7:5. Dementěvová tak po French Open prohrála v letošní sezóně druhé grandslamové finále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světlana Kuzněcovová

Světlana Kuzněcovová | Foto: EPA

Dementěvová ve finále doplatila na slabší servis, který byl naopak největší zbraní její soupeřky. Na turnaji nastřílela Kuzněcovová nejvíc es ze všech žen a symbolizuje nástup nové éry. Po svalnatých Američankách a Francouzkách nastupují štíhlé Rusky, jejichž údery ovšem nejsou o nic mírnější a nepřesnější. Kuzněcovová přitom nezačala dobře. Hned na úvod ztratila svůj servis, ale hned v další hře své soupeře oplatila stejnou mincí a v šesté hře svůj kousek zopakovala. Dementěvová, která zápas odehrála s obandážovaným levým stehnem, se ještě vzchopila ve druhém setu, v němž vedla 4:2. Ale pak znovu ukázala, že neumí ovládat své chatrné nervy. Vedení ztratila a když za stavu 5:5 podávala, hru věnovala soupeřce svou čtvrtou dvojchybou v zápase. Kuzněcovová pak utkání zakončila stylově nechytatelným podáním.

Devatenáctiletá Kuzněcovová na cestě za svým životním úspěchem a čtvrtým turnajovým vítězstvím v kariéře zdolala také vítězku Australian Open 1995 a French Open 2000 Mary Pierceovou a bývalou světovou jedničku Lindsay Davenportovou. Ještě dnes může svou bilanci z dvorců ve Flushing Meadows vylepšit, neboť nastoupí po boku Jeleny Lichovcevové do finále čtyřhry.

Oba finalisty zná mužská dvouhra. O svůj třetí letošní titul z grandslamového turnaje bude bojovat světová jednička Roger Federer s Australanem Lleytonem Hewittem. Federer si bez problémů poradil s Britem Timem Henmanem a Hewitt nedal šanci největšímu překvapení US Open Joachimu Johanssonovi ze Švédska.

Finále ženské dvouhry:

Kuzněcovová (9-Rus.) - Deměntěvová (6-Rus.) 6:3, 7:5

Semifinále mužské dvouhry:

Hewitt (4-Austr.) - J. Johansson (Švéd.) 6:4, 7:5, 6:3
Federer (1-Švýc.) - Henman (5-Brit.) 6:3, 6:4, 6:4

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme