Kvalifikace na šampionát v Německu

Fotbalisté České republiky se v těchto dnech připravují na svoji premiérovou účast na mistrovství světa. Na tomto největším fotbalovém turnaji samostatné Česko ještě nikdy nehrálo, jak už jsme si řekli v předcházejících dílech našeho fotbalového seriálu. V tom dnešním si připomeneme úspěšnou kvalifikaci, která dovedla Brücknerovo mužstvo na 18. mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští fotbalisté se radují

čeští fotbalisté se radují | Foto: AFP
Přehrát

00:00 / 00:00

Kvalifikace na šampionát v Německu

Po úspěšném mistrovství Evropy v Portugalsku vstoupilo do kvalifikace o mistrovství světa prakticky nezměněné mužstvo, i když hned v prvním zápase poznamenala jeho sestavu řada zranění. Oslabený celek přesto nehrál v Amsterodamu špatně, k jeho porážce 0:2 přispěly smůla i německý rozhodčí Merk stranící domácímu Nizozemsku.

Po úvodní porážce naštěstí v dalších zápasech Koller a spol. neztráceli, na domácí půdě porazili Rumunsko a pak i všechny slabší týmy ve skupině. Jenomže na startu poslední kvalifikační třetiny přišla druhá porážka v důležitém souboji s Rumunskem, které se tak vrátilo do hry o druhé místo ve skupině.

"Určitě je to nepříjemné, hlavně ta druhá porážka, to poznamená každé mužstvo. Musíme se hodně koncentrovat a soustředit na utkání s Arménií, nepodcenit vůbec nic. Potřebujeme vyhrát za každou cenu, tak musíme k utkání přistoupit," říkal po prohře v Rumunsku Vladimír Šmicer.

Vladimír Šmicer | Foto: fotbal.cz

Matematika byla jasná. Česko potřebovalo všechny tři zbývající zápasy vyhrát, aby mohlo pomýšlet na postup z prvního místa skupiny. Arménii v Olomouci zdolalo 4:1, ale pak přišla odveta s Nizozemskem. Bohužel, v Praze na Letné slavili vítězství i postup na šampionát svěřenci Marco van Bastena. A Čechům bylo jasné, že musejí vyhrát poslední zápas v Helsinkách nad Finskem, aby nedali šanci dotírajícím Rumunům.

"Trochu jsem tu nervozitu cítil. Jsem rád, že se mi podařilo dát gól, mužstvu to pomohlo a teď se musíme soustředit na baráž," radoval se po helsinském utkání střelec prvního českého gólu Tomáš Jun.

Vítězstvím 3:0 si český celek pojistil druhé místo a čekal na soupeře pro baráž. Tím bylo Norsko. A českým fanouškům se vybavily čtyři roky staré zážitky, v roce 2001 vyhořelo mužstvo právě v baráži o světový šampionát s Belgií. Mnozí hráči na to také nezapomněli a podobnou blamáž nezopakovali. Důležitý krok k postupu udělali v Oslu, na neregulérním hřišti tam vyhráli 1:0 a v Praze na Letné před vyprodaným stadionem měli k účasti na německém šampionátu blíž.

Reportáž ze zápasu Česko-Norsko:
"Může z toho těžit Baroš, i když je na pravém křídle. Je v pokutovém území, dělá si prostor, teď Rosický - a gól, gól! Tomáš Rosický dostává český celek do vedení. Třicátá pátá minuta a obecenstvo samozřejmě bouří. Prudká Rosického střela k tyči a brankář Müre neměl šanci zasáhnout."

rozlosování skupiny E | Foto: AFP

Večer 16. listopadu 2005 byl Tomáš Rosický jediným střelcem zápasu, další góly už nepadly a Česko se poprvé v samostatné historii mohlo těšit na fotbalové mistrovství světa. A osud při losování si pohrál tak, že mu do skupiny přidělil dva stejné soupeře jako při posledním účinkování federální reprezentace, tedy Spojené státy a Itálii. Jen místo Rakouska teď změří Češi síly s Ghanou.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme