Lance Armstrong se na Champs-Elysées radoval počtvrté

Řada cyklistických legend, které vyhrály Tour de France čtyřikrát v řadě, se včera opět rozrostla. Ke jménům Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Eddy Merckx a Miguel Indurain přibylo LANCE ARMSTRONG. K tomu, aby se vyrovnal svým předchůdcům úplně, ale musí Armstrong zvítězit ještě jednou. A podle mnohých se mu to může podařit už za rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lance Armstrong

Lance Armstrong | Zdroj: ČTK

Lance Armstrong se narodil 18. září 1971, v Planu v Texasu. Neprožíval zrovna lehké dětství. Matka ho porodila už v sedmnácti letech a pak ho vychovávala více méně sama. Jak napsal Lance Armstrong v knize It's not about the bike My journey back to life (Můj návrat do života) - pravého otce pana Gundersona - považuje jenom za dárce DNA. Příjmení Armstrong má po neoblíbeném otčímovi Terrym, který k jeho výchově často používal baseballovou pálku.

Už od útlého dětství Lance Armstrong sportoval. Jestliže jeho okolí ještě jakž-takž chápalo plavání - triatlon a zejména cyklistiku považovalo za divné sporty. Mezi vrstevníky Armstrong nemíval konkurety a záhy vstoupil do světa velké cyklistiky. Jako dvacetiletý se stal šampiónem Spojených států, v roce 1993 vyhrál titul mistra světa na silnici. V tom samém roce také ukořistil první etapové vítězství na Tour de France. Další, mnohem důležitější, mu ale zabralo skoro celý rok 1996. Potýkal se s rakovinou a navzdory tomu, že měl v jednu chvíli na přežití jenom čtyři procenta, ji zdolal.

Návrat nebyl jednoduchý, ale od roku 1999 se Armstrongovi nedá říci jinak než famózní cyklista. To poprvé vyhrál celou Tour de France a od té doby nezná slavný závod jiného vítěze.

"Sportovní redaktor CNN komentoval výkony Armstronga slovy, že je snad každým rokem silnější," popisuje severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, jak vnímají Lance Armstronga jeho krajané, "pro Američany milující dojemné příběhy s dobrým koncem byl Armstrong hrdinou v minulých letech - teď je pro ně, podobně jako američtí fotbalisté na mistrovství světa, dalším důkazem toho, že se Američané dokáží nad světem a Evropou zvlášť prosadit i v disciplínách, kterém tradičně nedominují. Na muže, který se dokázal poprat s rakovinou, zraněními, těžkou tratí i soupeři, však nemalý díl uznání čeká v Americe i letos."

Ovšem ve Francii je tomu jinak. Někteří fanoušci Armstronga přímo nenávidí a během jedné z letošních etap na něj křičeli - bez jakýchkoliv důkazů - "dopi dopi". Zdálo by se tedy, že sladká Francie Armstronga nesnáší. "Nevím, jak můžete říci, že Francouzi nemají rádi Armstronga," nesouhlasí ale cyklistický expert francouzského sportovního deníku L'Equipe Jean-Pierre Bidet. "Je ale pravda, že Armstrong Tour dominuje a lidé ho vidí stále jen vítězit. Navíc nezapomínejte, že letos Armstrong několikrát porazil miláčka publika - Laurenta Jalaberta. A publikum také nemá rádo jezdce, kteří všechny rozdrtí."

Tak o tom mohl vyprávět Belgičan Eddy Merckx s jeho pěti triumfy na Tour de France (1969-1972 a 1975). Toho dokonce jeden z fanoušků tehdy napadl. Merckxe i Armstronga spojuje kromě přátelství i to, že jsou cizinci. Také tím dráždí Francouze považující Tour za národní klenot. "Ano, je pravda, že diváci ve Francii jsou trochu šovinisté," uznává Jean-Pierre Bidet. A proč se to tak projevilo v jedné letošní etapě právě na Armstrongovi? "Když se objeví Američan, který podle nich zničí celý závod i soupeře, reakce je pochopitelně šovinistická a nacionalistická. Křičeli na něj ale jenom ti, kteří nekriticky povzbuzují jen francouzské závodníky," doplňuje Jean-Pierre Bidet.

Každopádně Armtrong dělá všechno proto, aby si Francouze usmířil. Sice přesunul před roky své evropské sídlo do Španělska, francouzštinu ale stále ovládá a dokonce v ní poskytuje tamním novinářům rozhovory. A určitě se mu to vyplatilo. Vzdáleně se růst Armstrongovi popularity dá přirovnat k Napoleonovu tažení na Paříž. Při vylodění o něm noviny psaly, že je "zvíře opět ve Francii". Když vkráčel do Paříže, vítaly ho jako hrdinu. Koho si ale Armstrong usmiřovat nemusí, je francouzská legenda Bernard Hinault (Tour vyhrál v letech 1978-1982 a 1985). Ten televizi France 2 na Armstrongovu adresu řekl, že je nejlepší cyklista současnosti. Na otázku, jestli může za rok vyhrát popáté pak odpověděl: "Bez problému. A klidně i po šesté a až do té doby, než se objeví nějaký stejně dobrý závodník."

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme