Liberec rázně vykročil za titulem, na Letné porazil Spartu

Ve stínu olympijských her začala jarní část nejvyšší fotbalové soutěže. Na programu neúplného 17. kola byly dnes tři zápasy, mezi nimi také mimořádně zajímavý souboj mezi úřadujícím mistrem Spartou Praha a vedoucím celkem tabulky Slovanem Liberec. Vítězně z tohoto duelu vyšli Severočeši, kteří v Praze dokázali vyhrát 2:1. Stejně jako v sezóně 2001/2002, kdy nakonec získali titul. V dalších dvou dnešních zápasech remizovala Jihlava v azylu na Strahově s Brnem 0:0 a Slovácko porazilo Zlín 2:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FC Slovan Liberec

FC Slovan Liberec | Foto: Jan Rosenauer

Očekávaná jarní premiéra Sparty, která na Letné poprvé v soutěžním utkání představila své zimní posily, se Pražanům nepovedla. Měli sice územní převahu a vytvořili si množství šancí, ale na efektivitu Liberce to nestačilo. Severočeši vystřelili na Blažkovu branku dvakrát a dvakrát skórovali. Nejprve využil Hanekovy chyby Filip Dort a vítěznou branku vstřelil s přispěním Hanekovy teče v 68. minutě Jan Holenda. Jedinou radost udělala sparťanským fanouškům, kterých byla mezi téměř 15 tisíci přihlížejících většina, posila ze Švýcarska Mauro Lustrinelli, který svůj debut v Gambrinus lize ozdobil gólem na 1:1.

Na začátku sezóny podceňovaný Liberec tak i na jaře pokračuje v tažení za ligovým prvenstvím, momentálně má na prvním místě osmibodový náskok na druhé Teplice, které odehrály o zápas méně. Naopak Sparta na Liberec ztrácí už propastných 18 bodů, přičemž do konce soutěže jich může ještě získat maximálně 39. Blíže než k pohárovým příčkám má loňský mistr k sestupovému místu. Patnácté Blšany mají o pět bodů méně a zápas k dobru.

Sobotní program čítal ještě další dvě utkání. Jihlavu vyhnal nezpůsobilý terén na jejím stadionu do vyhnanství na pražský Strahov. Hráči Vysočiny to sice do hlavního města měli blíže než Brňané, o domácím prostředí se přesto hovořit nedalo. Na stadionu, kde své domácí zápasy hraje už několik let Slavia Praha, se sešlo 580 diváků. Hráči Jihlavy ani Brna jim však nenabídli ani jednu vstřelenou branku.

Také Slovácko hrálo na svém stadionu se Zlínem dlouho bez branek, nakonec se ale radovali z vítězství v jihomoravském derby domácí. Dvěma góly v poslední desetiminutovce se o to postaral slovenský útočník Milan Ivana. Slovácko tímto vítězstvím přeskočilo v tabulce Jihlavu i Brno a je dvanácté, Zlín zatím zůstává osmý.

Zítra pokračuje 17. kolo Gambrinus ligy zápasem Jablonce se Slavií, v pondělí se utkají Teplice s Příbramí. Duely Olomouc-Plzeň, Ostrava-Most a Blšany-Mladá Boleslav byly kvůli nezpůsobilým terénům odloženy.

Výsledky zápasů 17. kola fotbalové Gambrinus ligy:

Sparta Praha - Slovan Liberec 1:2 (1:1)
Branky: 45. Lustrinelli - 29. Dort, 68. Holenda.
Rozhodčí: Šedivý - Goňa, Chytil. ŽK: Kóňa, Kolář - Papoušek, Zápotočný, Hodúr. Diváci: 14.676.
Sestavy:
Sparta: Blažek - Zabavník, Hanek (75. Kolář), Řepka, Kadlec - Kisel, Kóňa, Poláček (81. Došek) - Zdeněk Pospěch, Lustrinelli, Matušovič (70. Slepička). Trenér: Griga.
Liberec: Čech - Matula, Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek (80. Hamouz), Hodúr, Abrahám, Pudil - Dort (83. Hochmeister), Zbyněk Pospěch (57. Holenda). Trenér: Lavička.

1. FC Slovácko - Tescoma Zlín 2:0 (0:0)
Branka: 82. a 89. Ivana.
Rozhodčí: Handlíř - Holub, Slavík. ŽK: Petržela, Šuškavčevič - Vrtělka. Diváci: 3700.
Sestavy:
Slovácko: Drobisz - Švejnoha, Rajnoch, Šuškavčevič, Lysoněk - Petržela (84. Malcharek), Polách, Lička, Róth - Ivana (90. Kudela), Malár (68. Sowunmi). Trenér: Levý.
Zlín: V. Baránek - Vidlička, Kroča, Švach, Červenka - Janíček (85. Žemlík), Vrtělka, Bača (79. Opiela), Lukaštík - Činčala, Kraus (72. Škripec). Trenér Blaha.

Jihlava - Brno 0:0
Rozhodčí: Matějek - Drastík, Večeřa. ŽK: Kadlec, Pavlík, Mezlík (všichni Brno). Diváci: 580.
Sestavy:
Jihlava: Rzeszoto - Bartoš, Vojtíšek, Kadlec, Liška - Svoboda (82. Vácha), Zúbek, Vladyka, Lovětínský, Malínek (90. Pacholík) - Perniš (70. Kaplan). Trenér: Večeřa.
1. FC Brno: Lejsal - Kuncl, Horejš, Trousil, Siegl - Baláž (29. Holek), Mezlík (90. Večeřa), Pavlík, Černý, Partyš - Zelenka (57. Simr). Trenér: Mazura.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme