Londýn pokořil favorizovanou Paříž

Mezinárodní olympijský výbor dnes na svém 117. zasedání zvolil Londýn pořadatelem letních olympijských her v roce 2012. Britskou metropoli ve finálovém kole voleb podpořilo 54 hlasujících členu, zatímco Paříz dostal pouze 50 hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LOH Londýn 2012

LOH Londýn 2012 | Zdroj: ČTK

Až na finálovou volbu probíhal výběr pořadatele LOH v roce 2012 dle předpokladů odborníků. Jako první vypadla Moskva, které nepomohla ani podpora ruského prezidenta Vladimíra Putina těsně před volbou. Po ruském hlavním městě se s bojem o pořadatelství rozloučil New York. Ve hře tak zůstala tři evropská města Londýn, Paříž a Madrid. Černý Petr nakonec zůstal v rukou Madridu.

Krátce před 14 hodinou pak oznánil předseda MOV Jacques Rogge jméno vítěze "Hry třicáté olympiády se v roce 2012 uskuteční v Londýně," pronesl tradiční formulku s dramatickou pauzou poté, co otevřel obálku. Tato slova okamžitě odstartovala vlnu radosti v celé Anglii a naopak vlnu zklamání přineslo rozhodnutí do Paříže, která už potřetí za poslední dvě desetiletí neuspěla.

Londýn se tak stal prvním městem, v němž se olympijské hry uskuteční potřetí v historii. Britská metropole pořádala olympijské soutěže v letech 1908 a 1948. Za sedm let bude sportovní svátek hostit od 27. července do 12. srpna, poté bude následovat paralympiáda. Pořadatelé hodlají investovat do přípravy těchto vrcholných sportovních akcí 15 miliard eur, což byla nejvyšší částka ze všech kandidátských měst. "Celá země stojí za naší olympijskou kandidaturou," prohlásil britský premiére Toni Blair.

Volební výsledky:

1 .kolo (hlasů)

Londýn 22 Paříž 21 Madrid 20 New York 19 Moskva 15

2.kolo (hlasů)

Londýn 27 Paříž 25 Madrid 32 New York 16

3 .kolo (hlasů)

Londýn 39 Paříž 33 Madrid 31

4 .kolo (hlasů)

Londýn 54 Paříž 50

Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme