Loprais potvrdil srážku s divákem, který zemřel. O nehodě nevěděl, na Dakaru končí

Aleš Loprais potvrdil, že divák, který v úterý zemřel na Rallye Dakar, měl kolizi s jeho kamionem. Pořadatelé informaci o první tragické nehodě v deváté etapě 45. ročníku slavné soutěže zveřejnili v úterý večer. Jezdec kategorie kamionů ve středu nad ránem na facebooku zveřejnil video i se záběry z nehody a potvrdil, že byl jejím nevědomým účastníkem. Následně se rozhodl na rallye dál nepokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Haraz (Aktualizováno: 11:33 11. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závodní kamion Aleše Lopraise, Petra Pokory a Jaroslava Valtra na Rallye Dakar v roce 2023

Závodní kamion Aleše Lopraise, Petra Pokory a Jaroslava Valtra na Rallye Dakar v roce 2023 | Foto: Gigi Soldano | Zdroj: Reuters

„Strašně mě to mrzí a potáhne se to se mnou v životě,“ uvedl Loprais, který přímo v kamionu kolizi vůbec nezaznamenal, jak je zřejmé ze záznamu, který komentoval.

Loprais vede v kategorii kamionů Rallye Dakar i po sedmé etapě. Macík se drží na čtvrtém místě

Číst článek

Devětašedesátiletý fanoušek rallye z Itálie se v okamžiku neštěstí nacházel za dunou skrytý výhledu pilota. Zraněním podlehl při transportu záchranářským vrtulníkem do nemocnice.

„Nešťastně si našel místo pod dunou a my jsme ho nikdo nezaznamenali. Tímto bych chtěl vyjádřit soustrast rodině, blízkým a kamarádům,“ řekl Loprais, jenž v úterý oslavil 43. narozeniny.

Podle informací, které dostal od pořadatelů, se divákovi udělalo dvě tři hodiny po nehodě nevolno a při transportu do nemocnice dostal infarkt.

V soutěži skončil

O nehodě se dozvěděl v bivaku, když se chystal jít spát. „Vyhasl lidský život a de facto mým přičiněním, protože já jsem točil kolečkem. Musím ale říct, že jsem o tom vůbec nevěděl. Stejně tak nikdo v posádce. Máme onboardy i externí videa, která to dokazují. Nicméně nic to nezmění na tom, že vyhasnul lidský život,“ uvedl Loprais smutně.

„Aleš Loprais se přihlásil úřadům k vyšetřování, které je v takových případech obvyklé a které mu znemožnilo start do etapy,“ uvedli pořadatelé 45. ročníku rallye.

Při Rallye Dakar přišlo podle dostupných údajů od roku 1979 o život zhruba osm desítek lidí, přesný počet úmrtí se podle různých zdrojů liší. Závodníků bylo 27, ostatní byli členy doprovodu, novináři a diváci. V roce 1986 nepřežil v průběhu závodu havárii vrtulníku zakladatel dakarské rallye Thierry Sabine.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme