Lvíčata porazila Holanďany 3:0 a vlila krev do žil seniorům

Česká fotbalová jednadvacítka neztratila body ani ve svém třetím kvalifikačním utkání o postup na evropský šampionát. Brankami Kobylíka, Svěrkoše a Ličky naši mladíci zvítězili na půdě Nizozemska 3:0. Už zítra večer ćeká vystoupení v Rotterdamu i seniory, kteří se po výhrách nad Moldavskem a Běloruskem pokusí prodloužit svou jedenáctizápasovou sérii bez porážky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbalisté

fotbalisté | Foto: Michal Kamaryt

Češi začali podle plánu hodně aktivně a svým presinkem domácím takřka znemožnili rozehrávku. Nejčastějším taktickým manévrem Nizozemců byly malé domů. Bylo zřejmé, že týmu prospěl návrat záložníka Kobylíka i dalších ofenzivních hráčů a už ve 13. minutě se po narážečce Vidličky se Svěrkošem mohl ostravský kanonýr poprvé trefit, ale gólman Coutinho se na trávníku svého klubu Den Bosch vytáhl. Jenže o čtyři minuty už byl krátký. Kobylík přešel polovinu hřiště, a když prováhal včasnou kolmici na útočné hroty, zachoval se podle hesla "když nevíš co s míčem, tak vystřel". A po jeho pokusu český tým vedl.

Hra Nizozemců byla hodně bezradná a takřka zaplněný útulný stadionek, na kterém hosty povzbuzovalo i na dvě stovky krajanů, brzy ztichl. Až po půlhodině přišly nebezpečné akce 'oranjes', které vesměs táhl špílmachr Van Persie z Feyenoordu. Ve 33. minutě jeho dělovku z trestného kopu zneškodnil Laštůvka a záhy domácí hvězdička pálila jen těsně mimo. Druhý poločas málem hned na úvod přinesl vyrovnání. Demouge ve 49. minutě pronikl až před Laštůvku, ale ten svůj tým zachránil. Navíc poslal míč dopředu až k svému klubovému kolegovi Svěrkošovi, který se uvolnil a zvýšil na 2:0. Debutant v dresu jednadvacítky si vychutnal brankáře Coutinha parádním obloučkem. Domácí se nevzdali, zvýšili obrátky a měli i další šance, jenže Laštůvka znovu domácí útočníky vychytal a opět založil gólovou akci. V 65. minutě jeho daleký výkop skončil až před šestnáctkou Nizozemců a Ličkova dělovka potřetí napnula síť. O vítězi bylo rozhodnuto, soupeř se sice dál snažil alespoň o čestný úspěch, ale jeho snaha byla marná a Čechy vyprovázel aplaus.

Nizozemsko "21" - ČR "21" 0:3 (0:1)

Branky: 17. Kobylík, 49. Svěrkoš, 65. Lička.
Rozhodčí: Berntsen - Raestad, Tosse (všichni Nor.).
ŽK: Van Persie, Oost - Plašil.
Diváci: 7000.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme