Lyžař Razým doběhl ve sprintu šestý

Aleš Razým vybojoval ve sprintu na mistrovství světa šesté místo. Dvaadvacetiletý běžec na lyžích zaostal o 2,7 sekundy za vítězem, Norem Ole Vigen Hattestadem. Zlato z ženského sprintu získala Italka Arianna Follisová, Češky z kvalifikace nepostoupily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český reprezentant Aleš Razým doběhl na šestém místě

Český reprezentant Aleš Razým doběhl na šestém místě | Zdroj: ČTK

Česká očekávání kvalitního umístění se upírala hlavně na druhého reprezentanta, Dušana Kožíška. Ten ale zaběhl až 41. kvalifikační čas a do hlavního závodu nepostoupil. Naopak Aleš Razým zdolal 1,6 km dlouhou trať jako čtrnáctý nejrychlejší a díky shodě okolností mu kvalifikační výsledky přisoudily přijatelné soupeře. V každém čtvrtfinále jelo šest závodníků, Razým startoval z třetího boxu zleva. Hned po startovní rovince zvolil odlišnou stopu než ostatní a probojoval se na druhé místo. V průběhu čtvrtfinále se Razým propadl až na čtvrtou pozici, kde šetřil síly na závěrečný úsek. V něm se jako vítr nečekaně přehnal přes své soupeře a pohlídal si druhé postupové místo za Rusem Morilovem, čtvrtým z kvalifikace.

V boji o finále startoval Razým opět uprostřed, opět si po startu jel podle svého a ve sjezdu se pohyboval na třetím místě. Druhá část trati Razýmovi moc nesvědčila a v jednu chvíli byl dokonce předposlední. Nejvíce sil si schoval na cílový prostor, ve kterém se nejprve přehnal přes čtvrtého Estonce a následně doslova objel vítěze Tour de Ski Daria Colognu. Třetí místo v semifinále nezaručovalo jistý postup, český závodník musel čekat na čas druhého běhu, který byl nakonec pomalejší.

Finálová jízda byla záležitostí pěti známých jmen a jednoho českého překvapení. Přesto se Razým na šestém místě držel svých soupeřů a v cílové rovince se opět snažil útočit. Po několika výborných závěrech ale nenašel dost sil na ten poslední.

Mistrovství světa v klasickém lyžování - sprint mužů (1,6 km volně):
1. Hattestad 3:00,8, 2. Kjölstad (oba Nor.) -0,4, 3. Morilov (Rus.) -1,0, 4. Cologna (Švýc.) -2,1, 5. Hellner (Švéd.) -2,3, 6. Razým -2,7, ... 41. Kožíšek (oba ČR) - nepostoupil do čtvrtfinále.

Mistrovství světa v klasickém lyžování - sprint žen (1,3 km volně):
1.Follisová (It.) 2:39,3, 2. Randallová (USA) -0,6, 3. Muranenová (Fin.) -0,7, 4. Matvějevová (Rus.) -1,7, 5. Ingemarsdotterová -3,8, 6. Olssonová (obě Švéd.) -5,9, ...47. Nývltová -12,42, 51. Erbenová (obě ČR) -13,90 - nepostoupily do čtvrtfinále

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor reportéra Tomáše Kohouta s Alešem Razýmem po sprintu

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme